Gängforskare från hela världen möts i Göteborg

Med start idag, måndag, träffas ett 40-tal forskare från olika länder i Göteborg, för att inleda en tre dagar lång workshop om gängkriminalitet. Även nyckelpersoner från polisen och Göteborgs Stad deltar.

Det här blir ett unikt tillfälle där teori och praktik möts, säger docent Torbjörn Forkby, en av forskarna i nätverket och ansvarig för workshopen. Som många andra städer i världen idag utmanas Göteborg av kriminella gäng och konsekvenserna härav. Nu får de som jobbar med frågorna i Göteborg utbyta erfarenheter med internationellt erkända forskare på området.

Staden Göteborg som ”case”

Forskarna ingår i det internationella gängforskningsnätverket Euroganglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Inom nätverket går att hitta gängforskning från olika delar av USA och Europa, men också från exempelvis Sydamerika.

Under tre dagar kommer forskarna att dela med sig av sina kunskaper och dessutom diskutera staden Göteborg som ett ”case”.

Göteborg återkommer vid några tillfällen i programmet. Dels när vi diskuterar förebyggande arbete kring nyrekrytering och när vi pratar arbete vid akuta gängkonflikter. Men också när vi pratar om hur man kan underlätta avhopp från gäng, säger Torbjörn Forkby.

Om arrangemanget

Workshopen går under namnet Att möta och förstå kriminella gäng i ett föränderligt samhälle och pågår den 20–22 juni i Göteborg. Ett 40-tal internationellt erkända forskare inom gängkriminalitet medverkar. Deltar gör också chefer och medarbetare från de aktörer som arrangerar workshopen; Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, FoU i Väst/GR och polisen.


Kontaktperson på GR: Björn Wallermark

Senast uppdaterad: 2016-06-20 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund