Sociala medier som demokrativerktyg – Göran Hägglund till Borås

Konferensen Mötesplats Sociala Medier (MSM) äger rum den 15 september i Borås. Syftet med konferensen är att ge insyn i hur den politiska arenan har förändrats genom verktyg som till exempel Facebook och Instagram. Flera kända namn toppar gästlistan, bland andra f.d. partiledaren Göran Hägglund.

Göran Hägglund

Journalisterna Margret Atladottir och Lisa Bjurwald livesänder sin mediepodd ”Atladottir & Bjurwald – Politism”, Brit Stakston, debattör och digital specialist tar emot Sociala medier-priset som är det största i Sverige.

Dessutom deltar Göran Hägglund, f.d. partiledare för Kristdemokraterna, i konferensen och föreläser under rubriken ”Tolv råd i en twittertråd”.

Twitter är idag för mig och många andra den viktigaste nyhetsförmedlaren. Där flödar ekots nyheter, dagens DN-debatt och svenskans ledare. Där återfinns de snabbaste nyheterna, de initierade kommentarerna och tuffa debatterna, säger Göran Hägglund och fortsätter:

Men Twitter är också ett verktyg som sänker trösklar mellan väljare och valda. Det bidrar till smidig kommunikation och ger möjlighet att förstå hur makthavaren gör och tänker. Ett demokrativerktyg, om man så vill.

Skiljer sig från mängden

Bibliotekshögskolans forskning inom sociala medier är framstående och varje år arrangeras tillsammans med Borås Stad konferensen Mötesplats Sociala Medier (MSM). I år är även Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) medarrangör. Konferensen sticker ut bland andra liknande arrangemang eftersom den fokuserar på just sociala medier och politik.

Syftet är att folkbilda och uppmärksamma att det händer något med det politiska samtalet och det sätt vi tar till oss nyheter i ett demokratiskt samhälle, som är strukturerat efter en analog tid, säger Jan Nolin, professor på Bibliotekshögskolan och en av initiativtagarna till MSM.


För mer information, kontakta: Rasim Avdic

Senast uppdaterad: 2017-01-16 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund