Världens första Minimeringsmästare är korad

Under ett år har 30 familjer förändrat sina liv och rutiner. Målet var att deltagarna skulle minska sitt avfall med 50 procent på ett år. När resultatet presenterades igår var avfallsminskningen 49,8 procent.
- Ett fantastisk resultat, säger en nöjd Hanna Hellström, projektledare på GR för Minimeringsmästarna.

På delad första plats kom familjen Robinson och familjen Urbäck/Engström, båda från Härryda kommun.

På delad första plats kom familjen Robinson och familjen Urbäck/Engström

Hushållen har utmanats med köpstopp, lagat mat på rester, sytt om kläder eller andra textilier, vägt sitt avfall etc. I går korades vinnarna i projektet Minimeringsmästarna.

-Det känns såklart superroligt och överraskande, säger familjen Robinsson från Härryda kommun som kom på delad första plats.

Men även om vinnarna har utsetts så är alla deltagare sanna miljöhjältar. Entusiasmen och kreativiteten har flödat under året. Det finns många goda exempel på hur hushållen har ändrat sina vanor.  Familjen Bjerling har i princip slutat att använda plastförpackningar, tar med sig glasförpackningar och tygpåsar till affären samt köper det mesta i lösvikt.  Familjen Magnusson testar tygblöjor till sitt andra barn och familjen Robinsson har bytt ut sin bil mot en miljöbil.

Projektet som har varit unikt i sitt slag har syftat till att sprida kunskap och förståelse för en mer hållbar livsstil till övriga invånare.  

- Det handlar inte om att man slänger för mycket, det handlar om att man köper för mycket, säger Bengt Nordh, i en deltagande familj från Borås.

Under året har hushållen har fått lära sig mer om konsumtionens miljöpåverkan och vikten av att välja rätt i vardagen för att inte överbelasta miljön. Minimeringsmästaråret 2015 har varit indelat i olika teman: Hållbar konsumtion, matsvinn, textil, farligt avfall samt kollaborativ ekonomi.

För mer information vänligen kontakta Hanna Hellström

Bakom projektet står Ale kommun, Borås Energi och Miljö, Förvaltnings AB Framtiden, Göteborg stad, Härryda kommun, Lerum kommun, Tjörns kommun och Öckerö kommun. Arbetet koordineras av Göteborgsregionens kommunalförbund, GR med stöd från Västra Götalandsregionen.


Senast uppdaterad: 2016-01-19 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund