Var med och minska skräpet på lördag den 4 juni

Har du saker hemma som du inte behöver längre? Gör en insats för miljön och byt bort dem istället för att slänga! På lördag 4 juni ordnar flera kommuner runt om i Göteborgsregionen en bytardag.

Bytardagen är också startskottet för kampanjen Räkna till 10. Tretton kommuner samarbetar för att minska skräpet.

Vårt budskap är enkelt: Stanna upp och räkna till tio när du är på väg att köpa eller slänga något, säger Hanna Hellström, projektledare på Göteborgsregionens kommunalförbund.

Vi behöver verkligen minska skräpet. På bara 50 år har avfallsmängderna fördubblats. Om vi inte vänder trenden kommer världen att drunkna i skräp. Mer återvinning räcker inte, vi måste tänka på hur vi konsumerar.

Några kommuner som ordnar aktiviteter på lördag:

  • Lerum. På återvinningscentralen Hultet finns ett bytartält där du både kan ge bort och ta med dig saker. Det finns inget krav på att lämna in något innan du fyndar.
  • Göteborg. Personal på återvinningscentralerna bjuder på frukt och delar ut ett litet startkit som gör det enkelt att komma igång.
  • Ale. Kommunen öppnar sin nya återanvändningscontainer på Sörmossen. Här lämnar du sådant du själv inte längre behöver och tar med dig det du vill ha. Konstnärerna Erika Berg och Ylva Howard har snyggat till containern så att den lyser i rosa och ljusblått.
  • Tjörn. Personal finns på plats på återvinningscentralen och informerar.
  • Mölndal. På Kikås återvinningscentral kan du lära dig mer om Räkna till 10 och avfallsminimering under dagen.

Vill du veta om det händer något i just din kommun? Titta in på kommunernas egna hemsidor.

Bakom Räkna till 10 står de tretton medlemskommunerna i Göteborgsregionen: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Vill du veta mer om Räkna till 10? Gå in på raknatill10.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Kontaktperson på GR:Hanna Hellström

Senast uppdaterad: 2016-06-01 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund