Varmt välkomna till GR och Västsvenska arenan i Almedalen

Hur går man från nuläge till nyläge? Missa inte GRs seminarium 7 juli i Almedalen där vi delar med oss av våra erfarenheter från i höstas av samverkan kring mottagandet av nyanlända.

Foto: Marcus Johnson/Leanderfotograf

Foto: Marcus Johnson/Leanderfotograf

I höstas uppstod en helt ny situation när många människor sökte sig till Sverige. Hos Göteborgsregionens kommuner uppstod ett akut behov av att ta sig an utmaningarna gemensamt. Hur stöttade kommunalförbundet kommunerna genom att snabbt utveckla nya arbetsformer?

Flera samverkande
GR-kommunerna samverkar med flera andra aktörer, som Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen, Migrationsverket och Västra Götalandsregionen,  för att underlätta för vuxna, nyanlända flyktingar att etablera sig på arbetsmarknaden och i samhällslivet. Dessutom arbetar kommunerna i samverkan kring de ensamkommande barnen, inte minst avseende skola och boende.

Två plattformar
Samverkan bedrivs inom ramen för två ”plattformar” ;
Plattformen för nyanlända vuxna och Plattformen för ensamkommande barn och unga.

Några exempel på vad vi gör tillsammans är:

  • Språket som nyckel - Yrkesutbildning med språkstöd.
  • Regionalt snabbspår för VA-ingenjörer - I kommunerna råder brist på VA-ingenjörer. Samtidigt har flera av dem som nyligen kommit till Sverige den kompetensen. Genom ett unikt pilotprojekt på GR kan de komma fortare ut i arbetslivet.
  • Validering Väst – KUB-modellen; en modell som ger en mer strukturerad handledning för arbetsplatsförlagt lärande och bedömning.
  • Hitta rätt – ett pedagogiskt material för ensamkommande barn

Medverkande vid seminariet

  • Paula Örn (S), KSO Ale kommun, ledamot förbundsstyrelsen GR,
  • David Lega (KD), Kommunalråd Göteborgs Stad, ledamot förbundsstyrelsen GR
  • Helena Söderbäck, förbundsdirektör, GR
  • Bengt Randén, avdelningschef, GR
  • Cecilia Bokenstrand, avdelningschef, GR
  • Maria Sigroth, avdelningschef, GR

Varmt välkommen!

Kontaktperson på GR: Helena Söderbäck

Senast uppdaterad: 2018-02-15 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund