Projekt avslutat
Urbana stationssamhällen – förtätning för god tillgänglighet
Stationer ökar tillgänglighet på regional och nationell nivå och skapar potential för utveckling i stationsnära samhällen. Samtidigt påverkas stationssamhällen av hinder i den bebyggda miljön.
Syfte och mål
Syftet med projektet är därför att utveckla en analysmetod för utvärdering av tillgänglighet och täthet utifrån de globala målen, särskilt mål 11: Hållbara städer och samhällen. Resultatet av analysen förväntas leda till insikter om möjliga konflikter och synergier mellan sociala, ekonomiska och ekologiska effekter, men också mellan Trafikverkets och kommunernas uppdrag och mål.
Finansiär
Trafikverket
Fördjupning
Projektets analysresultat väntas bli ett viktigt beslutsunderlag i kommunernas och Trafikverkets gemensamma planering och utveckling av framtida stationsområden och -samhällen i Sverige. Projektet bygger vidare på kunskapsprocessen Det urbana stationssamhället som pågick inom Mistra Urban Futures 2014-2019 och som nu fortsätter inom Urban Futures.
Läs mer: Projektet på Urban Futures webbplats Länk till annan webbplats..
Resultat
Webbinarieserien Förtätning på rätt spår genomfördes i samarbete med Trafikverket under 2021 och 2022. Dokumentation från webbinarierna hittar du på sidan Förtätning på rätt spår på Urban Futures webbplats Länk till annan webbplats.
Aktuellt
Arbetet kring utveckling av stationsnära samhällen har efter detta projekts avslut fortsatt i Urbana stationssamhällen - realisering av potentialer i stationsnära områden.
Kontakt
I korthet
Pågår
2020–2022
GR:s roll
Projektledning, utförare
Projektägare
Urban Futures
Medverkande
GR, Chalmers Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Byggteknik vid Högskolan Dalarna och Urbana och regionala studier vid KTH
Bidrar till globala målen
Mål 11. Hållbara städer och samhällen