Projekt pågående
Urbana stationssamhällen –realisering av potentialer i stationsnära områden
Stationsnära områden har ofta både stora potential och komplexa utmaningar. Nu testas en analys- och utvärderingsmetod tillsammans tre kommuner i Göteborgsregionen. Analysresultat väntas bli ett viktigt beslutsunderlag i kommunernas och Trafikverkets gemensamma planering och utveckling av framtida stationsområden och -samhällen i Sverige.
Syfte och mål
Projektet har resulterat i en integrerad arbetsmetodik som bland annat kommuner kan använda för planering och utveckling av stationsnära områden. I det tidigare projektet Urbana stationssamhällen – förtätning av stationsnära områden för god tillgänglighet (2020-2022) utvecklades en analys- och utvärderingsmetod som nu testats i praktiken tillsammans tre kommuner i Göteborgsregionen.
Det övergripande syftet med projektet är att skapa förutsättningar för långsiktigt hållbar utveckling av stationssamhällen. Metodens resultat ger beslutsstöd och underlag för samverkan mellan aktörer på lokal, regional och nationell nivå.
Finansiär
Trafikverket
Fördjupning
Stationsnära områden har ofta både stora potential och komplexa utmaningar. En järnväg kan innebära möjligheter till resor, förtätning och ett mer levande stationssamhälle. Samtidigt innebär en järnväg en fysisk barriär med ökat buller och vibrationer. Stationsområden är även komplexa eftersom aktörer på kommunal, regional och nationell nivå är involverade och kan ha olika uppdrag och mål.
Metoden som används utgår från GIS-analyser och indikatorer kopplade till Agenda 2030:s mål 11, Hållbara städer och samhällen. Resultatet förväntas leda till insikter om möjliga konflikter och synergier mellan sociala, ekonomiska och ekologiska effekter men också mellan Trafikverkets och kommunernas uppdrag och mål.
Tre kommuner i Göteborgsregionen har ingått i projektet som genomförts som en fallstudie med tre stationsnära områden:
- Ale kommun med det stationsnära området i Älvängen.
- Lerums kommun med det stationsnära området i Floda.
- Stenungsunds kommun med det stationsnära området i Stenungsund.
Tjänstepersoner från kommunerna har varit engagerade i en serie av fem samskapande workshoppar som genomförts under projektets gång. På workshopparna har även personer från bland annat Trafikverket, Västtrafik,
Länsstyrelsen Västra Götaland och Västra Götalandsregionen deltagit.
Resultat
Dokumenten läses med fördel digitalt så att figurer, diagram och kartor kan förstoras.
Arbetsmetodik för utveckling och förtätning av stationsnära områden
En beskrivning av en integrerad arbetsmetodik som kan ge information till de ordinarie planeringsprocesserna och stötta aktörers samverkan i utveckling och förtätning av stationsnära områden.
Arbetsmetodik för utveckling och förtätning av stationsnära områden - en vägledning Pdf, 14 MB.
Atlaser
En atlas har tagits fram för varje stationsnära område som ingått i projektets fallstudie. Atlaserna innehåller en summering av moment och resultat från workshopparna och följer strukturen för den integrerade arbetsmetodiken som utvecklats och testats inom projektet. Till varje atlas finns även en bilaga som innehåller ytterligare analyser och resultat i form av kartor, tabeller och diagram.
Floda
Det stationsnära området i Floda Pdf, 12 MB.
Bilaga - Det stationsnära området i Floda Pdf, 14 MB.
Stenungsund
Det stationsnära området i Stenungsund Pdf, 13 MB.
Bilaga - Det stationsnära området i Stenungsund Pdf, 14 MB.
Älvängen
Det stationsnära området i Älvängen Pdf, 13 MB.
Bilaga - Det stationsnära området i Älvängen Pdf, 14 MB.
GIS-manual
I GIS-manualen beskrivs de analyser som ligger till grund analys- och
utvärderingsmetoden och vilket underlag som används. För att kunna genomföra analyserna finns även excelmallar framtagna. Kontakta oss om du är intresserad av att ta del av dem.
GIS-manual. Vägledning för att kunna återskapa GIS-analyser. Pdf, 1 MB.
Kontakt
I korthet
Pågår
2022– 2024
GR:s roll
Projektledning, utförare
Projektägare
Urban Futures
Medverkande
Göteborgsregionen (GR), Chalmers Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Byggteknik vid Högskolan Dalarna och Urbana och regionala studier vid KTH
Utmaning i GR:s strategiska inriktning
Fysisk planering
Bidrar till globala målen
Mål 11. Hållbara städer och samhällen
Länkar, externa webbplatser
Uppdaterad