Projekt pågående
Målgruppsanpassad mobilitet
- minskad energianvändning utanför den täta staden
Bilanvändningen ser inte ut att minska i Göteborgsregionen, trots satsningar på förbättrad kollektivtrafik. Med både markbrist och en akut klimatutmaning blir behovet av mobilitetstjänster, så som bil- och cykelpooler som kan komplettera kollektivtrafiken allt större. Men de har i hög grad införts i den urbana stadskärnan och används enbart av vissa grupper.
Idag finns flera typer av mobilitetstjänster för att komplettera kollektivtrafiken, exempelvis cykelpooler, bilpooler och elsparkcyklar. Dessa återfinns dock nästan enbart i centrala storstadsmiljöer. Har mobilitetstjänster potential att lösa människors vardagsmobilitet även i andra områden? Hur ska de i så fall utformas?
Syfte och mål
Projektet syftar till att bidra till minskat bilanvändande genom en omställning till hållbara rese- och transportalternativ.
Övergripande mål är att:
- undersöka förutsättningar och vardagsbehov av mobilitet i områden utanför den urbana stadskärnan och analysera och visualisera möjligheter och hinder
- omsätta kunskapen till koncept för målgruppsanpassade mobilitetstjänster med tillhörande affärsmodeller.
För att nå de övergripande målen kommer projektet arbeta med att kartlägga förutsättningar (socio-ekonomiska, geografiska och demografiska) och genomföra intervjuer i ett antal fallstudier. Därefter visualisera resultat både genom kunskapssammanställningar, områdestyper och personas.
Bakgrund
Göteborgsregionen har sedan 2008 arbetat med en gemensam överenskommelse kring hur regionen ska utvecklas i en så kallad strukturbild, där grunden för en hållbar regionutveckling med minskad klimatpåverkan är planering av bostäder och
verksamheter i kollektivtrafiknära lägen. Trots ett större utbud av kollektivtrafik i
storstadsregionen ser inte bilanvändningen ut att minska.
Finansiär
Projektet finansieras av Energimyndigheten.
Resultat
Än så länge har projektet inte redovisat något resultat. Här publiceras resultat allt eftersom projektet fortskrider.
Kontakt

I korthet
Pågår
2023 – 2024
GR:s roll
Projektägare, projektledare
Medverkande
RISE, Göteborgs universitet, Förbo, Västtrafik
I samarbete med Alingsåshem, Västtrafik samt kommunerna Ale, Alingsås, Härryda och Kungälv
Utmaning i GR:s strategiska inriktning
Fysisk planering
Bidrar till globala målen
Mål 11. Hållbara städer och samhällen