Kustzon

Salta bad och solglitter i havet en sensommarkväll – men också fiske, hamnar och industrier med miljöpåverkan. Västkusten som turistmagnet men även skärgårdsbornas behov av boende och verksamheter i sin hemtrakt. Många intressen ska samsas i kustzonen.

Hav- och kustområdet har en stor attraktionskraft och är identitetsskapande för hela Göteborgsregion. Därför är tillgänglighet till, och utveckling av, kustzonen en gemensam angelägenhet där det är viktigt att hitta en balans mellan olika intressen och anspråk.

Redan under arbetet med GR:s överenskommelse Strukturbild för Göteborgsregionen blev det tydligt att det behövs en fördjupning särskilt för kustzonen. I arbetet med att ta fram den nu antagna Fördjupad strukturbild för kustzonen involverades många olika aktörer. Strukturbilden omfattar även kommunerna Orust och Uddevalla.

Så gör samarbetet i GR skillnad

Utgår från en fördjupad strukturbild för kustzonen

Skärgårdssamhällens och kustnära landsbygdens identitet och karaktär, med levande samhällen och hållbara maritima näringar är i fokus för Fördjupad strukturbild för kustzonen som antogs 2019. Den ligger nu till grund för fortsatt arbete i GR för hållbar användning av havet och ett ekosystem i balans.

Driver projekt för näringslivsstrategi och kustnodsutveckling

I projektet Land-Sea-Act (2019–2021) inom Interreg Östersjön, tog GR fram underlag för en maritim näringslivsstrategi för de åtta kustkommunerna för att stärka kopplingen mellan planering och näringslivsutveckling.

I projektet go:LEIF (Grön Omställning med Laddning, Elektrifiering och Infrastruktur för Fritidsbåtar) som pågår 2023-2025 och finansieras genom Interreg ÖKS och Västra Götalandsregionen, fokuserar GR på att öka kunskapen om elbåtsladdning hos regionens hamnar och kommuner. Detta i syfte att stödja en grön omställning av fritidsbåtssektorn samtidigt som en elektrifiering kan bidra till kustnodsutveckling enligt den fördjupade strukturbilden.

Kontakt

Mer om vår verksamhet