Metod och verktyg

Samtalskarta för delaktighet, samverkan och deltagande

Ibland behöver man prata om hur och med vilka man samarbetar, inte bara om det man samarbetar om. Denna samtalskarta kan användas för att illustrera ”hur mycket” eller ”hur bra” man har samverkat med eller bjudit in andra i arbetet.

Den här samtalskartan kan användas på många sätt. Till exempel för ett enskilt möte, för en hel verksamhet eller för en förändringsprocess.
Kartan bygger på modeller och teorier om hur samarbete mellan olika personer eller grupper innehåller faser och roller som vi är olika rustade att ta oss an.

Flera användningsområden

Kartan går att läsa som ett processhjul där faser avlöser varandra medsols, men den kan också läsas som just en karta där man befinner sig mer eller mindre nära, högt eller lågt i olika sätt att samarbeta.
Om man planerar en delaktighetsprocess utifrån kartan kan den användas för att planera och illustrera hur man har tänkt att arbeta.

Det finns egentligen inget rätt eller fel sätt att använda kartan. Att ladda ned själva kartan (A3, pdf) Pdf, 172 kB. kan underlätta diskussionerna.

I korthet

Författare

Lisa Bomble

Framtagen/publiceringsår

2021

GR:s roll

Projektledare

Uppdaterad