Projekt pågående
Offentlig upphandling av cirkulära
lösningar inom bygg och plast
Sveriges offentliga inköp utgör idag cirka 18 % av BNP och står därmed för en betydande klimatpåverkan. Projektet Cirkulär Upphandling Väst — Offentlig upphandling av cirkulära lösningar inom bygg och plast (CUV), vill öka kommunernas förmåga att tillämpa cirkulära lösningar. I projektet får nio case expertstöd i sina processer och skapar nätverk där de delar med sig av erfarenheter till övriga case. Lärdomar och erfarenheter delas dessutom med alla som är intresserade under så kallade titta-träffar.
Syfte och mål
Projektet vill bidra till att minska klimatpåverkan från offentlig konsumtion genom cirkulära lösningar inom plastprodukter och byggentreprenader, områden med hög miljöpåverkan.
Projektet har som mål att:
- Bygga kompetens och förmåga att tillämpa nya cirkulära lösningar samt ingjuta mod och få acceptans internt hos kommuner i Västra Götaland. Detta görs genom att tillhandahålla handfast expertstöd i nio olika upphandlingsprocesser (case).
- Skapa ett forum för samverkan, gemensam kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte mellan medverkande kommuner, kommunalförbund och expertstöd.
- Skapa ett forum för lärande som ger möjlighet för alla kommuner i Västra Götaland och övriga intresserade att följa projektets arbete och dra lärdom av medverkande kommuners erfarenheter.
Finansiär
Projektet finansieras av Västra Götalandsregionen.

Fördjupning
Kommunerna i Västra Götaland har förväntningar på sig att arbeta med
cirkulär upphandling, bland annat genom sina avfallsplaner och de
klimatlöften de gett inom kraftsamlingen ”Klimat 2030 – Västra Götaland
ställer om". Ett flertal löften omfattar upphandling och cirkulära
arbetssätt. Många kommuner upplever upphandlingslöftena som svåra att arbeta med och intresset för samverkan med andra kommuner är stort.
Tidigare erfarenheter
Projektet bygger vidare på slutsatser från en förstudie som genomfördes
vintern 2023-2024 av IVL Svenska Miljöinstitutet, Ecoplan In Medio
tillsammans med kommunalförbunden Skaraborg, Fyrbodal, Boråsregionen och
Göteborgsregionen. Syftet var att kartlägga kommuner i Västra Götalands
behov av stöd inom cirkulär upphandling. Förstudien visar att kommunerna
behöver och efterfrågar stöd av handfast karaktär inom byggentreprenader
och kortlivade plastprodukter. Det kan handla om insatser som kan stötta
direkt i upphandlingsprocesserna, erfarenhetsutbyte samt väcka intresset
och få acceptans internt.
Case med fokus på byggentreprenader
Bollebygds kommun ska bygga ny högstadieskola för cirka 450 elever inom ett befintligt skolområde. Kommunen ska upphandla projektör och är i behov av stöd i att formulera rimliga, uppföljningsbara klimat- och hållbarhetsmål som inte är kostnadsdrivande och som bidrar till cirkularitet.
Expertstödet som kommunen får kommer bland annat att fokusera på behovet av att balansera klimatmål mot budget och skapa framtida mallar för klimat- och hållbarhetskrav.
Göteborgs stad deltar med ett projekt där en ny högstadieskola ska byggas. Projektet har ambitiösa klimatmål och siktar på att uppnå Göteborgs stads klimatbudget för 2030 (125 kg CO₂e/m² BTA) samt 90 % klimatreduktion totalt och energikrav: 45 kWh/m2 BTA. I klimatpåverkan från hela projektet inkluderas byggnad, markarbeten, lekutrustning, pålning, solceller etc. Projektet har fokus på kompletterande åtgärder som kolinlagring i byggmaterial, biokol och växtlighet.
Expertstödet som kommunen får kommer bland annat att fokusera på hur höga klimatmål i kan omsättas och konkretiseras i praktiken. Men även stöd i att formulera tydliga, uppföljningsbara krav som kan implementeras i konsultuppdrag och upphandlingar.
Stenungsund har tagit fram riktlinjer för klimatneutralt byggande som nu också ska antas politiskt. Kommunen vill etablera miniminivåer för miljökrav och cirkularitet i olika bygg- och anläggningsprojekt med hjälp av bland annat checklistor. Checklistorna är tänkta att hjälpa upphandling, fastighet, miljöstrateger och utvecklingsledare i både arbetet med att ställa bra krav i upphandlingarna samt att följa upp dessa krav.
Expertstödet som kommunen får kommer bland annat att fokusera på att ta fram styrdokument och kravnivåer som är uppföljningsbara.
Skövde kommun ska bygga ut ett äldreboende så att antalet platser utökas och ett tillagningskök byggas. Dessutom ska tekniska system som sprinkleranläggning göras om för att klara dagens krav. Projektet är upphandlat som en partneringentreprenad.
Expertstödet som kommunen får kommer bland annat fokusera på att utveckla arbetet med upphandlingar med hjälp av rutiner, strukturer och checklistor samt titta på hur kriterier gällande miljökrav kan bli bättre.
Trollhättans stad har ett pågående gatuprojekt med höga ambitioner för återbruk. Upphandling sker av material som t.ex. sten och betong och inte entreprenad. En utmaning är att formulera miljö- och klimatkrav som går att följa upp och utvärdera i materialupphandlingar.
Expertstödet som kommunen får kommer bland anna vara stöd i kravställning, framtagande av målnivåer och processer och hur dessa kan användas i framtida projekt.
Vänersborgs kommun deltar med projektet Sportcentrum Vänersborg som omfattar flera åtgärder inom idrotts- och skolmiljöer i Vänersborg. Kommunen planerar bland annat att utföra energioptimeringar, renoveringsåtgärder, nybyggnationer, om- och tillbyggnationer. Vänersborg har gjort en strategisk samverkansupphandling som gått till NCC som upphandlad entreprenör i detta strategiska partneringprojekt.
Expertstödet som kommunen får kommer bland annat kopplat till mål och kravställning, hur ansvar, mandat och roller ska fördelas och stöd i att skapa handlingsplaner.
Case med fokus på kortlivade plastprodukter
Information om case med fokus på kortlivade plastprodukter kommer inom kort.
Aktuellt
Projektet kommer att erbjuda kunskapshöjande titta-träffar för alla
kommuner i Västra Götaland och andra intresserade. Träffarna är digitala
och under träffarna delar projektets medverkande kommuner och expertstöd med sig av lärdomar och exempel från arbetet i de olika casen. Den första träffen är planerad till november 2025.
Kontakt

I korthet
Pågår
1 mars 2025 – 31 augusti 2027
GR:s roll
Projektägare, projektledare
Medverkande
Projektparter: IVL Svenska miljöinstitutet, Boråsregionen, Fyrbodals kommunalförbund och Skaraborgs kommunalförbund
Aktörer som medverkar med case: Bollebygds kommun, Göteborgs stad, Falköpings kommun, Skövde kommun, Stenungsunds kommun, Trollhättans stad, Vänersborgs kommun och Västupp (upphandlingssamarbete)
Bidrar till globala målen
Mål 12. Hållbar konsumtion och produktion
Mål 13. Bekämpa klimatföränringarna
Mål 15. Ekosystem och biologisk mångfald
Uppdaterad