Artikel

Att leda i äldreomsorgen: Fokus på stimulans och det personliga mötet

”Leda för kvalitetsutveckling inom äldreomsorgen” är en ganska ny utbildning i vårt kursutbud. Utbildarna Egon Rommedahl och Therese Kleveland vill i utbildningen lägga fokus på att värderingar, engagemang och självinsikt måste ges utrymme i arbetsgrupperna i äldreomsorgen, och inte trängas undan av mål, administration och dokumentation.

Kursen Leda för kvalitetsutveckling i äldreomsorgen riktar sig till chefer, arbetsledare, metodutvecklare, verksamhetsutvecklare och omsorgshandledare i äldreomsorgen. Syftet är att ge verktyg för att skapa energi och intellektuell stimulans i arbetsgrupperna i vardagen, något som krävs för att personalgrupperna ska kunna göra ett gott och effektivt jobb.
– Grundbulten är det personcentrerade förhållningssättet, som vi försöker göra mer praktiskt, i och med att det är en lite flytande teoretisk modell. Genom att hjälpa till att göra den mer praktisk kan cheferna lättare följa upp i vilken utsträckning de jobbar personcentrerat i sina verksamheter, säger Therese Kleveland.

"Risk att vi tappar det genuina mötet"

En utgångspunkt i kursen är att verksamheterna och chefskapet inom vård och omsorg på senare år gått mer mot att fokusera på administration och dokumentation, medan frågan om varför vi gör det vi gör på jobbet ofta hamnar i skymundan.
– Verksamheterna har blivit ganska insatsstyrda och vi ser en risk att man tappar förmågan att använda sitt professionella omdöme, sin kunskap och medmänsklighet. Vi vill inspirera till att lyfta blicken till det som många beskriver har funnits tidigare där man fick använda sin kunskap och sitt omdöme på ett mycket friare sätt, säger Therese.
– Om vi fokuserar för mycket på insatserna tappar vi det genuina mötet. Vi vet att det finns otroligt många människor som gör ett fantastiskt arbete, men ibland kan organisationerna och strukturerna ställa till det, menar Egon Rommedahl.

Viktiga delar i personcentrerad vård och omsorg

Utbildningen tar upp begrepp som självinsikt, etik, värderingar och intellektuell stimulans, som alla är viktiga delar i en personcentrerad vård och omsorg. Självinsikt menar de handlar om att individer och grupper behöver få syn på sig själva och fundera över hur deras agerande påverkar omgivningen och dem vi är till för.
– Genom utbildningen vill vi hjälpa chefer, medarbetare och grupper att öka självinsikten. Alla tycker att vi har personen (brukaren, patienten) i centrum, men ofta är det ändå så att det är personalen som bestämmer det mesta, i stället för att fråga dem vi är till för hur de vill ha det, menar Egon.

Värderingar är något som alla människor har, men frågan är om jag är medveten om mina värderingar så att jag kan påverka dem.
– Ledarskap handlar mycket om att skapa medvetna grupper som kan välja att bemöta på ett personcentrerat sätt. Alla värderingar är färskvara – det är något jag måste prestera varje dag. Det är en kompass för vårt agerande, säger Egon.

Vikten av "påfyllning"

Ett annat fokus i utbildningen är det Egon och Therese benämner som tankställen – påfyllning av intellektuell stimulans:
– Det finns mycket forskning som säger att reflektionstid och intellektuell stimulans är väldigt viktigt för oss människor för att vi ska växa och trivas och ha koll på vår etiska kompass. Vi jobbar ju i yrken där vi hela tiden jobbar i gråzon och ställs inför etiska utmaningar. Vi måste ge grupperna utrymme att prata om det, annars kan man som medarbetare lätt bli avtrubbad, säger Therese.

Och visst är det en ekonomisk fråga också, även om det inte är huvudfokus i kursen.
– Det finns forskning som visar att om vi arbetar personcentrerat får vi arbetsgrupper som mår bättre och även dem vi är till för. Det sparar tid och pengar i längden. Även cheferna är viktiga i det personcentrerade förhållningssättet, eftersom de påverkar och inspirerar medarbetarna, säger Therese.

Egon och Therese bygger utbildningen på den egna boken ” Ledarskap inom äldreomsorg – handbok för lärande och utveckling”, som ingår i kursavgiften.
– Den består av åtta kapitel som är tänkta att användas under ett år på arbetsplatsträffar. Boken är som en sorts färdplan för att gruppen ska utvecklas. Det finns teori och konkreta exempel – lite som en manual.

"Teori och praktik ska gifta sig"

Utbildningen har fått goda betyg av de chefer som gick den första omgången, våren 2024. Kanske beror det på att Therese och Egon har gedigna praktiska och teoretiska erfarenheter och kunskaper. Egon är legitimerad psykoterapeut, teolog och handledare, samt föreläser och utbildar inom vård och omsorg. Therese är specialistsjuksköterska, silviasjuksköterska och journalist, samt arbetar som föreläsare, utbildare och implementeringsledare.
– Vi tror oss ha god kännedom om hur det är för cheferna just nu, och en känsla av vad som fattas och vad vi kan tillföra. En viktig tanke att teori och praktik ska gifta sig. Vi vill att deltagarna ska bli inspirerade, få egen påfyllning, men också konkret kunna och vilja testa nya saker när de kommer tillbaka till hemorganisationen, säger de.

Fokus på långsiktigt arbete

Deras erfarenhet är att många chefer jobbar mer med ”brandkårsutryckningar” än den långsiktiga utvecklingen. Utbildningen ska ge redskap och inspiration att jobba mer långsiktigt, något som är särskilt viktigt med tanke på att det är brist på vårdpersonal.
– Ett sätt att få folk att vilja stanna är att de känner en äkta arbetsglädje och att de känner att de gör ett värdefullt arbete.

Så tycker deltagarna

Här är exempel på citat från utvärderingen av den första kursomgången, våren 2024:

”Så lärorik och utvecklande på ett lätt sätt.”

”Mycket användbart och bra verktyg att ha med sig i vardagen.”

”Duktiga och inspirerande föreläsare. Upplägget och fördelningen mellan föreläsarna gjorde att intresset hölls uppe under hela dagen.”

”Det är en del kurser/föreläsningar som jag går på men senare inte kan redovisa mycket ifrån. Den här var inte så. Vi kommer att arbeta vidare med materialet och upplägget i våra verksamheter och jag ser fram emot att få ta tag i detta efter semestrarna.”

Kontakt

Uppdaterad