Rapport

Effekter av samtalsbehandling för män som utövar våld i nära relation

Rapporten beskriver en praktiknära studie kring effekter av samtalsbehandling för män som utövat våld i nära relation. För männen som ingår i studien minskade utövningen av fysiskt och psykiskt våld efter behandlingen.

Studien finansierades av Forte och genomfördes 2019–2024 i samarbete med fyra samtalsverksamheter: Kriscentrum för män i Göteborg, Utväg Södra Älvsborg, Utväg Skaraborg och Kriscentrum i Malmö. De samtalsbehandlingar som erbjöds var individuella samtal och ibland även gruppsamtal, då ofta i kombination.

Totalt ingick 105 män i studien. Deltagarna besvarade självskattningar om sitt eget mående och det våld de utövar i början och vid avslut av behandlingen. Av de 105 männen påbörjade 78 samtalsbehandling, och av dem besvarade 31 också självskattningarna efter genomförd behandling.

Resultat

I den grupp som slutför samtalsbehandlingen ser vi en statistiskt signifikant minskning av utövat fysiskt och psykiskt våld. Minskningen av psykiskt våld är så pass stor att den också kan sägas vara kliniskt signifikant. I den grupp som slutfört ser vi också en statistiskt signifikant förbättring av männens fysiska och psykiska mående.

Ungefär en fjärdedel av de som genomgått samtalsbehandling rapporterar en ökad nivå av psykiskt våld efter behandlingen. Detta kan visa på en verklig ökning av utövat våld, men kan också vara en indikation på att behandlingen har fungerat och att den har gett en ökad insikt i, och medvetenhet om, eget våldsutövande.

Studien visar en statistiskt signifikant skillnad mellan den grupp (47 män) som avbryter samtalskontakten och hoppar av studien i förtid och den grupp (31 män) som slutför kontakten. På gruppnivå anger avhopparna vid föremätningen en högre grad av utövat psykiskt våld och depression.

Studiedesignen tillåter inte slutsatser kring vad som är orsak och verkan och kan därför inte svara på vad som orsakat de positiva effekterna som vi ser. Baserat på denna studie går det inte heller att dra slutsatser om optimal behandlingslängd. Ytterligare forskning behövs alltså.

Erfarenheter och lärdomar

Att bedriva praktiknära forskning är nödvändigt, men också svårt. Som en hjälp inför framtida praktiknära studier redovisar vi de lärdomar som kan dras från studien i bilaga 3.

Kontakt

I korthet

Författare

Marie Kivi och Miriam Hansen

Publiceringsår

2024

Finansiär

Forte (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd)

Forte logotyp

Uppdaterad