Rapport

Ungas livssituation i Göteborgsregionen utifrån LUPP 2023

Ungdomsundersökningen LUPP ger en bred bild av hur unga ser på sin livssituation. Tio kommuner i Göteborgsregionen genomförde LUPP 2023. Den här regionala delrapporten innehåller huvudresultaten i diagramform och beskriver det regionala samarbetet kring LUPP samt genomförandet i kommunerna.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) erbjuder landets kommuner möjligheten att kartlägga och analysera ungas situation med stöd av den så kallade LUPP-enkäten: Lokal uppföljning av ungdomspolitiken Länk till annan webbplats..

Hösten 2023 genomförde tio av Göteborgsregionens tretton kommuner LUPP-undersökningen: Ale, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Ungas livsvillkor och levnadsvanor – en fråga om social hållbarhet

Flera av LUPP-enkätens frågor kan användas för att följa upp målet för den nationella ungdomspolitiken: ”att alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen”. Detta är bärande delar i ett socialt hållbart samhälle. Enkätresultaten ger kunskap om ungas livssituation med utgångspunkt i ungdomarnas egna erfarenheter och utgör ett viktigt underlag för lokalt ungdomsarbete och utformning av ungdomspolitik.

LUPP ger en helhetsbild av ungdomars livssituation

LUPP-enkäten är uppbyggd utifrån sju teman: fritid; skola; ”du och din familj” (bakgrundsfrågor); hälsa; trygghet; samhälle och demokrati samt arbete och framtid. Ämnesbredden gör den relevant tvärs över kommunernas verksamheter och resultaten kan användas som ett gemensamt kunskapsunderlag i ett samordnat utvecklingsarbete. Underlaget kan användas som avstamp i dialoger mellan kommunens unga invånare, deras vårdnadshavare, tjänstepersoner, företrädare för civilsamhället och politiker. När de unga själva bjuds in i dialogen stärks ungdomsperspektivet och förutsättningarna för att rätt insatser prioriteras.

LUPP 2023 i Göteborgsregionen

De tio kommuner i Göteborgsregionen som har genomfört LUPP 2023 har gjort det i årskurs 8, och sju kommuner har även genomfört i gymnasiets år 2.

Övergripande resultat i diagrambilaga

I rapportens diagrambilaga presenteras de övergripande resultaten från LUPP 2023 på kommunnivå utifrån ett urval av enkätens frågor. Diagrambilagan innehåller tre delar:

  1. Resultat för årskurs 8 i tio av Göteborgsregionens kommuner
  2. Resultat för gymnasiets år 2 i fem av Göteborgsregionens kommuner
  3. Ett urval av tidsserier för årskurs 8 i tio av Göteborgsregionens kommuner

LUPP 2023 i Göteborgsregionen visar bland annat...

  • Ungefär var fjärde ungdom i årskurs 8 tycker att det finns för lite att göra på fritiden och ungefär lika många saknar aktiviteter där de bor. Särskilt det senare varierar en del mellan kommunerna. Ungdomarna på gymnasiets år 2 är generellt lite mer kritiska till fritidsutbudet.
  • Ungefär sex av tio åk8-ungdomar är med i en förening, i gy2 mindre än häften.
  • Ungefär var tionde ungdom i båda åldersgrupperna oroar sig för sina föräldrars ekonomi – tjejer i större utsträckning än killar generellt sett.
  • Ungefär sju av tio ungdomar i åk8 tycker att möjligheten till hjälp och stöd i skolan är bra. I alla kommuner är andelen mindre än 2020. Gymnasie-ungdomarna är mer positiva till stödet – och även till annat i skolan.
  • Det finns ett utbrett intresse för att vara med och bestämma i olika skolfrågor. Men det är väsentligt färre elever som upplever att de får göra det.
  • Bara var tredje åk8-ungdom uppger att hen alltid är trygg i skolan, en för dem obligatorisk miljö. Bland tjejerna gäller det i genomsnitt inte ens var fjärde. Tryggheten i skolan har minskat jämfört med 2020, likaså trivseln.
  • Ungefär tre av tio åk8-ungdomar uppger att de vill vara med och påverka i frågor som rör kommunen – en betydligt mindre andel än tidigare.
  • Ungefär sju av tio ungdomar i respektive åldersgrupp uttrycker förtroende för vuxna i allmänhet (ungefär samma andel som 2020 och 2017).
  • Ungefär tre av tio ungdomar i båda åldersgrupperna uppger att de under det senaste halvåret blivit utsatta för brott eller hot. Det gäller generellt killar i lite högre grad än tjejer. En stor andel av hoten sker på sociala medier/online.
  • Mer än var tredje åk8-ungdom upplever otrygghet i vardagsmiljön – nästan dubbelt så många tjejer som killar. Här finns ingen tydlig förändring jämfört med tidigare år. Flest är otrygga på stan/centrum och i kollektivtrafiken.
  • Den självskattade hälsan har minskat successivt – i första hand hos tjejer. Andelen som rapporterar olika typer av hälsobesvär förhåller sig mer stabilt. Stress är det mest utbredda hälsobesväret men även sömnsvårigheter, huvudvärk och magont är relativt utbrett, särskilt hos tjejer.
  • Andelen ungdomar som feriearbetat sommaren 2023 var i de flesta kommuner större än 2020. I gymnasiet gällde det minst 60 procent av ungdomarna i de fem aktuella kommunerna, i åk8 en betydligt mindre andel men i genomsnitt nästan var femte ungdom – och fler i de mindre kommunerna.
  • Knappt tre av fyra ungdomar i åk8 räknar med att de kommer att läsa vidare efter grundskolan. I de flesta kommunerna är andelen mindre än 2020.
  • Nära nio av tio ungdomar uttrycker en positiv syn på framtiden. Men en av tio ser tvärtom negativt på framtiden.

LUPP – Ett underlag att utgå från

Fler och mer detaljerade resultat återfinns i rapportens diagrambilaga. Resultaten från LUPP 2023 är ett underlag att utgå från i beskrivningen av ungdomars livssituation. Andra kunskapskällor behövs för att ge en både rikare och mer tillförlitlig bild av verkligheten. Och ungdomar behöver involveras i det lokala analysarbetet för att hitta relevanta och konkreta svar på de viktiga frågor som enkätresultaten väcker.

Det regionala LUPP-samarbetet i Göteborgsregionen

GR:s medlemskommuner kan tillsammans och med stöd av GR genomföra den nationella enkätundersökningen LUPP.

Läs mer om det regionala LUPP-samarbetet

Kommande regional rapport med fokus på ungas psykiska hälsa

I november 2024 publiceras en regional analysrapport med ett särskilt fokus på ungas psykiska hälsa. LUPP-enkätens ämnesbredd kommer att utnyttjas i analyser av hur den självskattade hälsan samvarierar med olika typer av förhållanden i de ungas liv. Det större svarsunderlaget gör det möjligt att beskriva och analysera specifika grupper som i en enskild kommun ofta är för små för att kunna studeras genom en enkät. Det regionala samarbetet kring LUPP är ett mycket värdefullt bidrag i detta. Det gäller även LUPP-nätverkets inspel till angelägna analysfrågor, där förhoppningen är att rapportens resultat ska kunna vägleda till ett antal relevanta åtgärdsförslag för kommunerna att arbeta vidare med.

Kontakt

Åsa Nilsson

Analytiker och projektledare

031-335 51 98

I korthet

Författare

Åsa Nilsson, Torbjörn Forkby och Miriam Hansen

Publiceringsår

2024

GR:s roll

GR:s forsknings- och utvecklingsenhet FoU i Väst har gett stöd inför, under och efter genomförandet av LUPP. Arbetet har samordnats genom det så kallade LUPP-nätverket vid GR.

Uppdaterad