Artikel
Yrkesresan Funktionshinder: "Vi får ett gemensamt språk"
Ale och Alingsås är två kommuner som påbörjat Yrkesresan Funktionshinder för utförare. Här berättar de om hur långt de har kommit, om utmaningar i arbetet och om vad Yrkesresan kan bidra med till verksamheterna.
Ale kommun
I Ale kommun är Daglig verksamhet i gång med Yrkesresan Funktionshinder (medarbetarna har gått introduktionskursen). Övriga verksamheter kommer att starta under 2025.
Petra Evasdotter, verksamhetspedagog i Ale kommun, berättar att Yrkesresan är efterlängtad, både av dem som jobbar med kompetensutveckling och av medarbetarna.
Den stora fördelen med Yrkesresan menar hon är att den innehåller ”allt i ett paket” och att kurserna utgår från vetenskapligt beprövade underlag.
– Det blir samma grund att stå på för alla medarbetare. Det leder till att medarbetarna känner sig mer trygga och säkra i sitt arbete. De vet vad som förväntas, de får verktyg och metoder att använda för att möta individers behov på ett rättssäkert och kvalitativt sätt. Detta ger i sin tur motivation, engagemang, arbetsglädje och yrkesstolthet, säger Petra.
"Ger en större tyngd i arbetet"
Funktionshinderområdet är brett och förändras hela tiden. Det har tidigare inte gjorts några större nationella satsningar på kompetensutveckling inom Funktionshinder, så Yrkesresan kommer få stor betydelse, menar Petra.
– Första kursen efter introduktionen är Grundläggande värden och regelverk. Där får vi grunden till arbetet vi gör, vilka lagkrav och riktlinjer vi jobbar utifrån. Det ger en större tyngd i arbetet – att en förstår vad och vem en jobbar för. Yrkesresan lyfter arbete utifrån ett salutogent perspektiv, att vi ska skapa förutsättningar för den enskilde brukaren att uppleva en känsla av sammanhang och att vi ska stärka den enskilde till delaktighet och inflytande i sin vardag.
Gemensam grund
Genom Yrkesresan får alla medarbetare och verksamheter samma utgångspunkt i arbetet.
– Vi får ett gemensamt språk. Ingen av medarbetarna kommer känna att ”jag hänger inte med, jag förstår inte vad vi pratar om”. Senare, när Yrkesresan utökas med fördjupning och spets, får vi mer riktade utbildningar och kan bygga på med vad verksamheterna och de olika enheterna har för behov av utbildning. Även cheferna får ju en modul på lärplattformen för sin egen kompetensutveckling. De kommer också kunna följa sina medarbetares kunskapsutveckling.
Språkombud och utbildare nära kollegorna
En utmaning som de ser är de medarbetare som inte har svenska som förstaspråk eller inte är vana vid att läsa lagtexter, men där har de sedan tidigare språkombud som kommer fungera som stöd.
– Upplägget är också så bra med Yrkesresan att de som ska utbilda har en egen modul. Våra utbildare finns på enheterna, vilket gör att de kommer finnas nära kollegorna och kan följa upp och fånga upp reflektioner och moment som tagits upp i Yrkesresan.
Ale kommun har redan pågående utbildningsinsatser, bland annat i alternativ och kompletterande kommunikation (AKK), som de sett i brukarundersökningar är ett utvecklingsområde, och i social dokumentation. Det arbetet kommer att fortsätta parallellt tills de vet mer om hur dessa delar kommer se ut i Yrkesresan.
Attraktiv arbetsgivare – och bättre livskvalitet för brukarna
På sikt tror hon att kompetensutveckling och Yrkesresan bidrar till att kommunen ökar attraktiviteten som arbetsgivare.
– Jag vet att detta kommer bli jättebra! Yrkesresan kommer ge en stark, kompetent och motiverad arbetsstyrka som i sin tur leder till ett bättre stöd och en bättre livskvalitet för dem vi är till för.
Vad är Yrkesresan?
Yrkesresan är ett koncept för introduktion och långsiktig kompetensutveckling för medarbetare i socialtjänsten. Yrkesresan innehåller både digitalt lärande och kursdagar. Innehållet utgår från bästa tillgängliga kunskap och presenteras på ett samlat och pedagogiskt sätt.
Yrkesresan Funktionshinder startade under 2024 och riktar sig till personal som ger stöd, service och omsorg till personer med funktionsnedsättning samt första linjens chefer i dessa verksamheter.
Alingsås kommun
Alingsås kommun planerar för start av Yrkesresan i januari 2025. Då kommer pilotgrupper från flera olika verksamheter att starta, innan övriga släpps in i april.
Malin Holmberg, projektledare, och Marco Stua, HR-partner, ser Yrkesresan som en strukturerad och långsiktig satsning för att stärka medarbetarnas kompetens.
– Genom att erbjuda kompetensutveckling i olika steg får medarbetarna ökad kunskap och det i sig ökar tryggheten och leder till högre kvalitet i insatserna för våra brukare. Vi kan också bli en mer attraktiv arbetsplats och kommun, menar Marco.
Jämförbart mellan kommuner
– Det fina med Yrkesresan är också att det är en nationell satsning, vilket gör att det blir jämförbart mellan kommuner. Om vi exempelvis rekryterar nya medarbetare så kan de fortsätta sin resa där de befinner sig, och tvärtom ifall någon påbörjar Yrkesresan hos oss så går det att fortsätta i en annan kommun, säger Malin.
Pedagogiskt paketerat
Alingsås kommun har sedan flera år en pågående kompetenssatsning inom Funktionsstöd: Pedagogiskt förhållningssätt. Malin och Marco tycker att Yrkesresan kompletterar den redan pågående satsningen.
– Yrkesresan är mycket mer pedagogiskt paketerat än våra tidigare utbildningar. Det är väldigt visuellt tilltalande, vilket gör kunskapen enklare att ta till sig, säger Malin.
De menar att även om allting i basväskan i Yrkesresan inte är nytt, utan till viss del ingår i kommunens redan pågående utbildningssatsning, bidrar Yrkesresan med mycket. Det blir ett komplement och ger viktig repetition, samtidigt som paketeringen och upplägget är väldigt professionellt.
– Vi ser ett jättestort behov av kompetensutveckling hela tiden. Det handlar också om att möta framtida behov. Vi behöver vara proaktiva för att möta nya utmaningar och säkerställa att våra brukare får rätt stöd utifrån aktuell forskning och praxis.
Tid och lokaler är utmaningar
De stora utmaningarna i införandet av Yrkesresan Funktionshinder menar de handlar om att hitta tid och lokaler.
– När det gäller tiden har vi beslutat att kompetensutvecklingen främst ska ske på pedagogiska konferenser, verksamhetsmöten, arbetsplatsträffar och liknande eftersom det annars blir väldigt kostsamt för oss. Men det är som alltid många frågor som ska prioriteras och få tid och plats, vilket är en utmaning, säger Marco.
De har en tidplan men eftersom det egentligen inte finns någon deadline för att införa Yrkesresan Funktionshinder ställer de in sig på att de kan justera tidplanen vid behov.
– Vi bestämmer själva tidplanen och vill att implementeringen ska ske utifrån verksamheternas förutsättningar, säger Marco.
Individanpassning kan också behövas eftersom kunskapsnivåerna ser lite olika ut mellan medarbetarna. En del kan ha läs- och skrivsvårigheter och behöva stöd.
En av många förändringar
En annan utmaning är att det under en längre tid har varit många stora förändringar inom verksamheterna.
– Vi har infört ett nytt verksamhetssystem och även arbetssättet IBIC (Individens behov i centrum), så det finns en risk att en del medarbetare är trötta på förändringar. Alla är inte öppna för nya arbetssätt eller krav på kompetensutveckling så det kommer säkert möta en del motstånd och frustration. I vår kommunikation behöver vi visa förståelse för att det är många nya saker på gång, men också framhålla att vi verkligen tror på Yrkesresan och att den kommer ha god effekt i verksamheterna.
Kontakt
Uppdaterad