Artikel

2002: Mötesplats IFO föds och sätter standard för fler mötesplatser

Konceptet mötesplats växte fram ur tanken om att sprida goda exempel mellan kommunerna. På mötesplatserna kan verksamheter träffas och utbyta erfarenheter över kommungränserna.

Här berättar Felicia Yeh Nortoft, enhetschef för UngÖst i Göteborgs stad, om hur hon upplever nyttan med Mötesplats IFO, som hon har deltagit på både som besökare och presentatör genom åren.

Felicia Yeh Nortoft

Felicia Yeh Nortoft uppmuntrar alla som är socialarbetare och offentligt anställda att våga beskriva det goda arbete som görs i kommunerna, så att det inte blir andra som sätter tonen för arbetet. Foto: Göteborg stad

GR fyller 30 år! Det firar vi med en serie artiklar om viktiga händelser genom åren. Läs samtliga texter på: goteborgsregionen.se/30

GR:s mötesplatser

Mötesplats IFO startade år 2002 på uppdrag av nätverket för IFO-chefer och arrangeras varje år. Förutom IFO har fler verksamheter fått mötesplatser, till exempel äldreomsorg, funktionsstöd, arbetsmarknad, HR, skola samt hälsofrämjande och förebyggande. Majoriteten av innehållet på mötesplatserna kommer från kommunerna själva och resterande från professionella föreläsare på aktuella teman.

Cirka 50 mötesplatser har genomförts sedan 2002, med totalt cirka 15 000 deltagare och 1 000 genomförda seminarier av anställda i kommunerna. Några kända personer som föreläst: Filmaren Tom Alandh, musikern Joel Alme, komikerna och skådespelarna Mia och Klara (Skäringer och Zimmergren), politikern och före detta simmaren David Lega och arkitekten Gert Wingårdh.

Felicia Yeh Nortoft

Felicia är enhetschef på UngÖst, inom Socialförvaltningen Nordost, Göteborgs stad.

Hon har arbetat många år som projektledare och med utvecklingsfrågor i Göteborgs stad och har deltagit på flera Mötesplats IFO.

Felicia Jeh Nortoft

Vad betyder Mötesplats IFO för dig?

Mötesplatserna har varit viktiga både för att hämta in kunskap och för att sprida kunskap om det arbete som vi har gjort. Som socionom har jag jobbat med till exempel arbetsmarknadsprojekt med unga som varken arbetar eller studerar, och som processledare för Jämlik stad. Så det har varit mycket samverkan och utvecklingsfrågor vilket gjort att mötesplatserna har varit väldigt viktiga för att ta del av vad som händer i regionen, men också synliggöra det vi har gjort i våra verksamheter.

Vad ser du som det viktigaste syftet med att delta på mötesplatserna?

Dels att omvärldsbevaka och samla ihop erfarenheter och kunskaper i regionen, dels att sprida de lärdomar som man själv har gjort. Det handlar med andra ord både om att producera och konsumera kunskap.

Kan du nämna några exempel på vad du och dina verksamheter fått med er från Mötesplats IFO?

Dels har de stora plenumföreläsningarna varit intressanta, utifrån ett strategiskt och visionärt perspektiv. Föreläsningarna måste ju inte alltid handla om socialt arbete på metodnivå för att de ska vara relevanta, utan det kan vara samhällsåskådningar på olika sätt. De kan ta upp gemensamma frågor som man kan ha, som inte direkt handlar om socialt arbete.

Jag har även haft nytta av att lyssna till hur mindre kommuner jobbar. Vi i Göteborg är ju en stor organisation och det krävs tålamod och är många kockar inblandade, och behoven ser olika ut eftersom det är en segregerad stad. Vi kan inspireras av mindre kommuner, där det är mer närhet, kreativt och agilt och man har närmare relation med varandra och med politikerna.

Vilka fördelar ger det att vara med och presentera?

Det är bra med halvdagen i presentationsteknik som vi får – den har varit en viktig praktisk start. Men det som varit givande är att få beskriva sitt arbete på relativt kort tid för personer som inte är insatta. Att fundera över hur vi beskriver det jobb som görs så att det blir förståeligt för dem som inte är insatta i organisationen eller verksamheten. Det är en verksamhetsutveckling i sig att kunna presentera sitt arbete. Socialarbetare och offentliga anställda generellt behöver bli bättre på det – att själva kunna beskriva vad vi gör.

Vad vill du säga till dem som funderar på att presentera sitt arbete på Mötesplats IFO?

Våga anmäla er och visa upp er verksamhet! Vi behöver fler socialarbetare och offentligt anställda som vågar beskriva det goda arbete som vi gör i kommunerna. Vi behöver träna på att beskriva vårt arbete på ett begripligt och kortfattat sätt och det är ju en förmåga som vi kan ta med oss även i mötet med media och politiker. Det är ofta andra som sätter tonen för socialt arbete. Nu när jag är chef vill jag gärna uppmuntra personal att våga presentera det man gör och vara stolt för det och sprida det. Och det är ofta de små innovationerna eller förändringarna som är avgörande; små saker som man gör i sin vardag och verksamhetsutveckling i sin socialarbetarroll som kan vara värt att sprida till andra.

Visste du att?

  • GR arrangerar kompetens- och verksamhetsutveckling i många olika former. På vår kurssida hittar du alla aktuella kurser, seminarier och konferenser – även webbaserade kurser att gå när du vill. Läs mer om hur vi arbetar med kompetensutveckling.
  • Det var GR som tog initiativ till och byggde upp Yrkesresan, som erbjuder kompetensutveckling inom socialtjänsten. Läs om Yrkesresan
  • På GR finns även Framtidens ledare som stöttar medlemskommunerna i organisations- och ledarutveckling. Framtidens ledare erbjuder både fasta utvecklingsprogram och skräddarsydda insatser.

I fokus

I år fyller GR 30!

Läs hela vår artikelserie som lyfter viktiga händelser från åren som gått.

Uppdaterad