Artikel
Vattenskyddsområde för Göta älv och Vänersborgsviken
Sex kommuner har genom Göteborgsregionen samarbetat för att bilda ett gemensamt vattenskyddsområde för Göta älv och Vänersborgsviken. Syftet är att trygga tillgången till dricksvatten för 700 000 människor, nu och i framtiden.

För att skydda dricksvattnet för många av invånarna i kommunerna längs Göta älv, beslutade Länsstyrelsen den 16 maj 2022 att Göta älv och Vänersborgsviken blir ett vattenskyddsområde med föreskrifter.
OBSERVERA: Vattenskyddsområdet är upphävt av regeringen enligt beslut den 3 april 2025.
På webbplatsen www.gavso.se Länk till annan webbplats. finns ytterligare information som uppdateras under våren enligt beslutet.
Karta över vattenskyddsområdets avgränsning – Gävso (gavso.se) Länk till annan webbplats.
Vad är ett vattenskyddsområde?
För att skydda dricksvattentäkter kan Länsstyrelsen eller kommunen fastställa vattenskyddsområden runt sjöar och vattendrag eller grundvattenförekomster. Inom ett vattenskyddsområde finns bestämmelser för verksamheter som riskerar att förorena vattnet på både kort och lång sikt, exempelvis hantering av kemikalier och spridning av bekämpningsmedel. Ibland kan även allmänheten beröras av skyddsföreskrifterna genom exempelvis förbud mot motorbåtstrafik på sjöar som är vattentäkter. Ett vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter fastställs med stöd av Miljöbalken.
Kontakt

Daniel Larsson, Vänersborgs kommun
Emma Hansson, Trollhättans stad
Kristian Nordström, Lilla Edets kommun
Jesper Normén, Ale kommun
Anders Holm, Kungälvs kommun
Lena Blom, Göteborgs stad
Monica Dahlberg, GR
Uppdaterad