Nyhet

Lerums kommun stärker arbetet med prao

I Lerums kommun har man från läsåret 23/24 valt att ingå i Göteborgsregionens regionala samverkan kring prao. Nya samverkansytor och samordning via it-verktyget praktikplatsen.se ska säkerställa att alla elever får likvärdiga möjligheter – och att arbetslivet får goda förutsättningar att kunna erbjuda prao.

Kommunstyrelsens ordförande i Lerum, Viktor Lundblad och praoeleven Maja Friis

Prao är för många unga den första kontakten med arbetslivet, och bidrar på så vis till värdefulla insikter och kunskaper som stärker valkompetensen. I sin tur har arbetsplatser möjlighet att visa upp sina verksamheter som ett led i den långsiktiga kompetensförsörjningen.

Nu kan eleverna i Lerums grundskolor söka sina praoplatser via praktikplatsen.se, Göteborgsregionens verktyg för matchning av praktik. En av eleverna som har gjort det är Maja Friis, och hon fick sitt förstahandsval: att praktisera på kommunen.

– Jag tycker om politik och samhällsvetenskap och har alltid gjort det. Jag är också intresserad av nyheter, så då kändes kommunen som ett ganska självklart val, säger Maja.

När vi träffar henne är det hennes andra praodag:

– Än så länge så känns det jättebra. Jag har fått rundtur, träffat massor av människor och fått medverka på möten. Möten låter kanske inte så jättekul, men det har faktiskt varit väldigt intressant. Och imorgon ska jag på näringslivslunch, det är jag taggad inför.

Praoade hos kommunstyrelsens ordförande

Det är kommunstyrelsens ordförande i Lerum, Viktor Lundblad, som har tagit emot Maja under praoveckan:

– Jag och vår administrativa chef har velat visa Maja den kommunala verksamheten utifrån både ett förvaltningsperspektiv och ett politiskt perspektiv. Vad man gör som högsta politiker i en kommun om dagarna. Det har varit näringslivsråd, politiska möten och så vidare. Så det är en bred kyrka av erfarenheter som jag tror att Maja tar med sig härifrån.

Vad ser du för fördelar med att ta emot en praoelev?

– Jag tycker ju personligen att mitt förtroendeuppdrag blir mycket roligare. Här kommer det alltså in en ung, entusiastisk och påläst ungdom som verkligen brinner för samhällsfrågor, politik och journalistik som jag får förmånen att spendera dagarna med och få höra vad hon tycker är viktigt. Det gör ju också att jag kan genomföra mitt uppdrag på ett bättre sätt. Jag har lärt mig oerhört mycket. Har man möjlighet ska man verkligen ta tillfället i akt att ta emot praoelever.

Lerum behöver fler praoplatser

Samverkan innebär likvärdiga möjligheter för eleverna att söka praoplats:

– Jag minns själv när jag var i den åldern och skulle ut på praktik. Det hade mycket med kontakter att göra. Nu får alla samma möjligheter, säger Viktor Lundblad.

Nu efterfrågar Lerums kommun en större bredd av platser inom både privat och offentlig sektor. Önskar din verksamhet ta emot en eller flera elever från Lerum ? Ta del av kommunens guide Länk till annan webbplats. för hur du går till väga.

Om Praktikplatsen

Att erbjuda, ansöka och administrera praktikplatser ska vara lätt! Därför har Göteborgsregionen (GR) utvecklat praktikplatsen.se – ett verktyg som hjälper elever, studenter, utbildningsanordnare och arbetsgivare att hitta varandra. Verktyget är utvecklat i nära samverkan med användarna i GR:s medlemskommuner och övriga samverkanspartners, med hjälp av medfinansiering från Västra Götalandsregionen.

Läs mer om praktikplatsen.se

Uppdaterad