Nyhet

Preliminärantagningen till gymnasieskolan är klar

Nu har Göteborgsregionens antagningsnämnd beslutat om den preliminära antagningen till gymnasieskolan i regionen. 10 291 sökande har preliminärt antagits till såväl kommunala som fristående gymnasieskolor. Eleverna kan ta del av sina preliminära antagningsresultat på ansökningswebben, indra2.se

Elevkullarna ökar – jämfört med förra året är det 313 fler grundskolelever från Göteborgsregionen som sökt till en gymnasieskola inom regionen.

– Samarbetet i regionen gör att många av Göteborgsregionens elever kan erbjudas plats på sitt förstahandsval. I år har 75 procent av eleverna blivit preliminärt antagna till sitt förstahandsval. Ännu fler, hela 91 procent av eleverna, har preliminärt antagits till programmet de önskat, säger Renée Bengtsson (S), ordförande i Göteborgsregionens antagningsnämnd.

Yrkesprogrammen ökar

Antalet antagna till yrkesprogram fortsätter att öka, i år med 122 fler antagna jämfört med preliminärantagningen förra året. Antalet antagna till högskoleförberedande program minskade förra året men ökar i år, med 86 fler antagna jämfört med förra året. De program som ökar mest jämfört med föregående år är samhällsvetenskapsprogrammet, ekonomiprogrammet, försäljnings- och serviceprogrammet, hotell- och turismprogrammet samt el- och energiprogrammet.

– Tack vare det stora utbudet av utbildningar finns det goda chanser för eleverna att välja en väg som passar deras intressen och mål i livet. Det är också glädjande att fler elever nu hittar till yrkesprogrammen. I vissa branscher har det länge varit svårt att hitta yrkesutbildad personal, säger Axel Darvik (L), vice ordförande i Antagningsnämnden.

Merparten höjer sina betyg

Preliminärantagningen genomförs som en förberedelse inför slutantagningen i juni och baseras på grundskoleelevernas höstterminsbetyg. Den ger såväl sökande elever som gymnasieskolorna ett preliminärt antagningsresultat. Merparten av alla sökande elever höjer sina betyg från höstterminsbetyget till slutbetyget, varpå antagningsresultatet kan förändras från preliminärantagningen till slutantagningen.

Mer information om antagningarna finns på sidan för antagningsstatistik.

Om samarbetet kring gymnasieutbildningar

Följande kommuner ingår i GR:s samarbete: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lilla Edet, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Ale erbjuder endast introduktionsprogram, Tjörn och Lilla Edet erbjuder inga egna utbildningar.

GR sköter antagningen till gymnasiet för samtliga kommunala och fristående gymnasieskolor inom Göteborgsregionen. På nationella program erbjuds 12 444 platser, varav 7 005 på kommunala skolor och 5 439 på fristående skolor.

Kontakt

Gymnasieantagningen

Telefontid: Mån-fre kl. 9.00-10.00

031-335 51 30

Uppdaterad