Nyhet

Slutantagningen till gymnasieskolan är klar

I dag har Göteborgsregionens antagningsnämnd fastställt årets antagning till gymnasieskolan. 11 560 elever har antagits vid såväl kommunala som fristående gymnasieskolor i regionen, varav 70 procent till sina förstahandsval. Sökande elever tar del av sina antagningsresultat på ansökningswebben indra2.se Länk till annan webbplats..

– Det är 130 fler elever som har sökt och antagits till en gymnasieskola inom Göteborgsregionen. Vi ser ett ökat intresse med fler sökande och antagna till yrkesprogram, något som gläder oss, eftersom vi vet att yrkesprogrammen brukar leda till jobb och en bra start på arbetslivet, säger Renée Bengtsson (S), ordförande i Göteborgsregionens antagningsnämnd.

– Det breda utbildningsutbudet i Göteborgsregionen är också något som vi är stolta över. Genom vårt samarbete kan regionens niondeklassare söka till 24 kommunala och 45 fristående gymnasieskolor med ett varierat utbildningsutbud. Det gör inte bara att många elever får chansen att hitta program och inriktningar som passar deras intressen, det förbättrar också kompetensförsörjningen i regionen, fortsätter Renée Bengtsson.

Yrkesprogrammen ökar

I år är 70 procent av eleverna antagna till sina förstahandsval, sett till såväl program som skola. Sett till vald utbildning har 88 procent av eleverna fått sina önskade utbildningar. Av de högskoleförberedande programmen är samhällsvetenskapsprogrammet och ekonomiprogrammet de program med flest antagna samt de program som också ökar mest i jämförelse med föregående antagningsår, medan estetiska programmet och teknikprogrammet minskar.

Av yrkesprogrammen har försäljnings- och serviceprogrammet flest antagna följt av el- och energiprogrammet, fordons- och transportprogrammet och bygg- och anläggningsprogrammet samt barn- och fritidsprogrammet. De yrkesprogram som ökar mest är försäljnings- och serviceprogrammet, hotell- och turismprogrammet och naturbruksprogrammet. Även el- och energiprogrammet och barn- och fritidsprogrammet ökar något i antalet antagna, jämför med förra året. Bygg- och anläggningsprogrammet är det yrkesprogram som minskar mest.

Slutantagningen är den antagning som genomförs på elevernas slutbetyg. Merparten av alla sökande elever höjer sina betyg från höstterminsbetyget till slutbetyget, varpå antagningsresultatet kan förändras från preliminärantagningen till slutantagningen.

Mer information om antagningarna finns på sidan för antagningsstatistik.

Om samarbetet kring gymnasieutbildningar

Följande kommuner ingår i GR:s samarbete: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lilla Edet, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Ale erbjuder endast introduktionsprogram, Tjörn och Lilla Edet erbjuder inga egna utbildningar.

GR sköter antagningen till gymnasiet för samtliga kommunala och fristående gymnasieskolor inom Göteborgsregionen. På nationella program erbjuds 12 444 platser, varav 7 005 på kommunala skolor och 5 439 på fristående skolor.

Kontakt

Gymnasieantagningen

Telefontid: Mån-fre kl. 9.00-10.00

031-335 51 30

Uppdaterad