Projekt pågående
Stärkt vuxenutbildning för nyanlända
Projektet tar sin utgångspunkt i behov som identifierats inom Komvux. Det handlar om utmaningar kring språkundervisning och kring kvaliteten i studie- och yrkesvägledningen .
Om projektet
Syftet med projektet är att stärka kvaliteten i medverkande kommuners vuxenutbildning - dels genom att stärka kvaliteten inom kombinerat yrkesvux, dels genom att öka kunskapen om, och tillgänglighet till studie- och yrkesvägledning.
Det gör vi bland annat genom att producera och sprida utbildningsfilmer till personal inom kombinationsutbildning. Vi tar även fram film som stöd till elever i vägledningsprocessen.
Film för elever på sfi
En ny film har tagits fram för sfi-elever. Den ska stärka kunskapen om rätten till studie- och yrkesvägledning.
Filmen går igenom vad studie- och yrkesvägledning innebär. Det handlar bland annat om att reflektera över tidigare kompetenser och bli rustad inför framtida val. I filmen ges exempel på hur vägledning kan se ut som en del av undervisningen i klassrummet och i form av enskilda samtal med en studie- och yrkesvägledare.
Fokus ligger på att visa eleverna hur de kan få kunskap om arbetslivet och dess villkor och stöd i att planera sina studier och fatta beslut.
Fler språk för ökad tillgänglighet
Filmen är översatt till engelska, arabiska, persiska, somaliska och tigrinja. Använd länkarna nedan för att se filmen på respektive språk.
Klicka här för att se filmen på engelska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Click here to watch the video in english Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Klicka här för att se filmen på persiska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
برای تماشای فیلم به فارسی اینجا کلیک کنید Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Filmserie för personal inom kombinationsutbildning
Inom ramen för projektet produceras just nu ett antal filmer som riktar sig till huvudman, ledning och pedagogisk personal som arbetar inom kombinationsutbildning.
Först ut i serien är filmen Stärkt ordfördelning och erfarenhetsbaserad dialog på kombinationsutbildning.
Läs mer om projektet
- Projektet fokuserar på målgruppen kvotflyktingar och anhöriginvandrare, men resultaten kommer att omfatta en större grupp elever inom Komvux.
- Göteborgsregionen och de medverkande kommunerna kommer att ta fram ett antal filmer för spridning regionalt och nationellt. Dels dokumenteras goda exempel på språk- och yrkesintegrerat arbete inom kombinationsutbildning i olika branscher, dels tas film fram som stöd till elever i vägledningsprocessen. GR kommer också att undersöka förutsättningarna för regional samordning av vägledning, och genom detta bidra till att stärka övergångarna till arbete och studier.
- Första delen av projektet handlar om utmaningen med språkundervisning som bedrivs med liten koppling till elevernas kommunikativa behov och som inte matchar språkkraven på arbetsmarknaden, något som har uppmärksammats bl.a. inom kombinerade yrkesutbildningar runtom i landet - utbildningspaket där yrkeskurser på gymnasial nivå kombineras med språkstudier på olika nivåer av sfi/sva och stödjande orienteringskurser.
- Projektets andra del rör bristande kvalitet i studie- och yrkesvägledning för elever med annat modersmål än svenska, något som utredningen om en utvecklad syv redogör för i sitt betänkande "Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle" (SOU 2019:4) och som GR:s medlemskommuner kartlade 2020 då de intervjuade enskilda elever om upplevelser och behov av syv.
Finansiär
Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF)

Resultat
Filmerna som produceras inom ramen för projektet är en del av resultatet. Filmerna publiceras löpande på denna sida.
Kontakt

I korthet
Pågår
01 februari 2023 – 31 januari 2026
GR:s roll
Projektägare, projektledare, processledare och filmteam
Medverkande
Partille kommun, Stenungsunds kommun, Stockholms stad, Göteborgs stad (Studium)
Programmål EU-fonder
Mål 2 om att främja och bidra till en ändamålsenlig integration av och social delaktighet för tredjelandsmedborgare.
Uppdaterad