Konferens

Mötesplats Funktionsstöd

Plats

Göteborg

Startdatum

22 april 2026

Boka in nästa Mötesplats Funktionsstöd, som äger rum 22–23 april 2026. Nu söker vi dig – medarbetare eller chef – som vill berätta om arbetet i din verksamhet. Läs också om årets storföreläsare: Linn Moser Hällen och Nicklas Hermansson.

Mötesplats Funktionsstöd är till för oss som arbetar inom verksamhet Funktionsstöd. Det är också vi som står för innehållet under dagen. Syftet är att vi ska lära av varandra, inspireras till nytt tänkande och nya perspektiv inom våra verksamheter och stärka yrkesrollen.

Scenen är din – berätta om ert arbete!

Se dagen som en möjlighet att dela med dig av dina erfarenheter till andra. Du kan välja att presentera ert arbete i form av ett seminarium eller en workshop – vi tar gärna emot kreativa upplägg och förslag. Vi ser gärna att ni berättar om hur ni följer upp ert arbete och om resultatet av det.

Fundera över vad du vill sprida till dina kollegor, och hör gärna av dig till någon i programgruppen om du vill veta mer. Som stöd för genomförandet ­kommer alla som deltar att erbjudas en utbildningsdag i ­presentationsteknik inför mötesplatsen.

Anmälan

Senast 5 september 2025 vill vi ha din/er intresseanmälan. Skriv några rader om vad du/ni vill presentera och mejla till susanne.vannerberg@goteborgsregionen.se.

Årets storföreläsare

Linn Moser Hällen: Hållbart arbetsliv när man arbetar brukarnära och sekundär traumatisering

Föreläsningen syftar till att ge kunskap om olika belastningar eller stressorer inom människovårdande yrken och att ge konkreta strategier för att ta förebygga och hand om stressupplevelser och förebygga ohälsa i relation till de arbetsrelaterade belastningarna.

Att ge hjälp, stöd och åstadkomma förändring för människor i svåra livssituationer upplevs av många som meningsfullt och givande. Men, vi vet också att yrken och arbetsplatser inom välfärdssektorn är överrepresenterade vad gäller sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad ohälsa. Hög arbetsbelastning, stress och möten med människors utsatthet väcker svåra känslor som de yrkesverksamma behöver strategier för att hantera.

Linn Moser Hällen är socionom med grundläggande psykoterapiutbildning, utbildad i MBSR, mindfulnessbaserad stressreducering, handledare i psykosocialt arbete och samtalsbehandlare med fokus på Compassionfokuserad terapi. Linn utbildar chefer och personal inom människovårdande yrken om bland annat traumamedvetet bemötande, sekundär traumatisk stress, hållbart arbetsliv, självmedkänsla och självomsorg. Linn är även författare och redaktör till boken Intersektionella perspektiv på våld i nära relationer (2021) och redaktör till boken Våld i nära relationer: socialt arbete i forskning, teori och praktik (2018).

Linn Moser Hällen

Nicklas Hermansson: Så överlever du AI-revolutionen

Framtidsmannen Nicklas Hermansson berättar hur du får superkrafterna som krävs för att fortsätta vara relevant både som organisation och individ. Metoder och verktyg som han själv har använt för att bygga två olika team som blivit bäst i världen.

Året är 2049. De flesta bor i städer, en tredjedel i öknen. Robotarna och artificiell intelligens har förändrat samhället från grunden. Nästan hälften av dagens jobb har automatiserats och dina Ray-Bans augmented reality-funktion förvandlar misslyckade Tinder-dejter till spöken. Den fysiska världen har smält samman med den digitala. Allt är ett.

Vägen dit har redan inletts. I dag snurrar världen snabbare än någonsin. Enligt kalendern är året 2023, men somliga hävdar att vi har åkt tio år framåt i tiden. Detta eftersom vi tvingades applicera ny teknik i våra liv under pandemin när samhället förändrades från grunden. De senaste årens torktumlare har även resulterat i en YOLO-ekonomi där mottot är att du bara lever en gång – och inte alls måste leva som du alltid gjort.

Men vi har bara sett början. Ifjol var techbolagen besatta av att väva samman vår fysiska och digitala liv i ett metaversum. I år handlar allt om ett annat paradigmskifte: AI-revolutionen. Världen automatiseras i realtid framför våra ögon – med konsekvensen att hundratals miljoner människor kommer att förlora sina jobb de närmsta åren. Samtidigt kommer utvecklingen att ge oss nya vinnare.

Mediepionjären Nicklas Hermansson var med och förvandlade Aftonbladet till en digital förebild världen över innan han blev kreativ chef på en av världens mest prisbelönta Brand Studios. 2022 grundade han mediehuset NomoFomo (No More of Missing Out) som kurerar trender och fenomen som formar framtiden via nyhetsbrevet NomoFomo Insights som i höstas prisades som en av Sveriges främsta tidskrifter. Dessutom är Nicklas framtidsspanare och AI-expert för Aftonbladet, SVT, Chef och Dagens Media, samt i en av Sveriges största aktualitetsspoddar; ”The Daily Messiah”. Därför synar han varje vecka 2500 nyheter, trender, studier och uppfinningar för att förstå vart världen är på väg – och nu vill han dela med sig av guldkornen till dig.

Nicklas Hermansson

GR:s mötesplatser

På GR:s mötesplatser träffas medarbetare och chefer från verksamheterna i våra medlemskommuner och får ta del av varandras erfarenheter, inspireras till nytt tänkande och nya perspektiv samt stärka yrkesrollerna. Det är verksamheterna själva som visar upp sig och lär av varandra, genom att presentera projekt, arbetssätt och lösningar på vardagsnära problem i form av seminarier, workshoppar och utställningar.

Det startade 2002 med Mötesplats IFO, som 2022 arrangerades för 20:e gången. Under åren har GR arrangerat mötesplatser inom Funktionshinder, Äldreomsorg, Skola, Hälsa, Ekonomiskt bistånd och Psykiatrisamordning.

Kontakt

Vill du veta mer? Kontakta någon av oss!

Angelica Bron, Lerums kommun

Carina Håberg, Kungsbacka kommun

Anna Bergsten, Göteborg stad

Anmälan

Mötesplats Funktionsstöd är ett arrangemang där platserna är förbetalda. Vem som ska gå utses av chef i respektive kommun.

Mer information

Tid och plats

22–23 april 2026 i Göteborg.

Målgrupp

Personal och chefer inom Funktionssstöd i GR:s medlemskommuner.

Uppdaterad