Projekt avslutat
Rebas – Regionala bilder av segregation
Projektet Rebas, som nu är inne på en andra etapp, syftar till att beskriva segregationens nuläge i Göteborgsregionen samt utvecklingen över tid.
Syfte och mål
De regionala bilderna av segregationen kommer att kommuniceras i mötesplatser med politiker och tjänstepersoner i syfte att starta en dialog om möjliga strategiska insatser.
Dessutom ska en modell för att följa, visualisera och analysera segregationen tas fram. Denna del av arbetet fördjupas i den andra projektetappen.
Finansiär
Delegation mot segregation (Delmos). Statsbidraget delas ut till kommuner och regioner för att motverka och minska segregation.
Fördjupning
Segregation handlar om att människor lever och verkar separerade från varandra. Det kan handla om uppdelning utifrån socioekonomisk status, etnicitet eller demografi (till exempel ålder eller kön) och innebär att det blir koncentrationer av människor med liknande bakgrund till exempel på arbetsmarknaden, i bostadsområden och i skolor.
Segregationen påverkar hela samhället. Det är inte ett bostadsområde, en stadsdel eller en skola som är segregerad, utan hela kommuner och regioner, läs Om segregation Länk till annan webbplats. (Delmos).
Projektet genomförs tillsammans av GR:s alla avdelningar (Utbildning, Miljö och samhällsbyggnad samt Arbetsmarknad och social välfärd). Syftet är inte bara att beskriva segregationens nuläge i Göteborgsregionen utan även utvecklingen över tid, att genom mötesplatser starta en dialog om strategiska insatser liksom att skapa en modell för att följa, visualisera och analysera segregationen.
Resultat
Här publiceras slutrapporten från etapp 1 och det fortsatta arbetet i andra etappen allt eftersom arbetet i projektet fortskrider.
Kontakt

