Artikel
1999: Kommunerna satsar på forskning inom social välfärd och arbetsmarknad
Det fanns ett glapp mellan forskning å ena sidan och praktik ute i kommunerna å den andra. Behovet av kunskap var stort. Därför bildade kommunerna 1999 FoU i Väst. Men vad har satsningen lett till? Och hur gör den skillnad i det dagliga arbetet med barn, familjer och utsatta grupper? Möt Iréne Jansson, IFO-chef i Mölndal, som berättar om hur FoU i Väst har hjälpt kommunerna att lyfta blicken och hitta nya lösningar.

Iréne Jansson har 20 års erfarenhet av att samarbeta med FoU i Väst i allt ifrån kortare utvärderingsuppdrag till längre forsknings- och utvecklingsprojekt. Bild: Lina Wingqvist.
GR fyller 30 år! Det firar vi med en serie artiklar om viktiga händelser genom åren. Läs samtliga texter på: goteborgsregionen.se/30
Iréne Jansson
IFO-chef i Mölndals stad, tidigare bland annat socialsekreterare, nätverksledare, samordnare och enhetschef i Göteborgs stad och Öckerö

FoU i Väst
FoU i Väst är en forsknings- och utvecklingsenhet vid Göteborgsregionen (GR) som stöttar medlemskommunerna med forskning och utveckling inom äldreomsorg, individ- och familjeomsorg, funktionsstöd, kommunal primärvård samt arbetsmarknad och integration. Forskare och analytiker samarbetar med kommunerna för att kartlägga, utvärdera och utveckla arbetssätt som bygger på kunskap. Här hittar du information om aktuella FoU-arbeten.
FoU är en förkortning för forskning och utveckling.
När kom du för första gången i kontakt med FoU i Väst?
2005 arbetade jag i Nätverkslaget i Biskopsgården, där vi jobbade med att engagera och mobilisera personers egna sociala nätverk för att ge stöd och främja utveckling. Torbjörn Forkby på FoU i Väst utvärderade metoden tillsammans med oss. Han studerade inte bara en stadsdel utan flera och kopplade arbetet till forskning. På det sättet blev vårt arbete beforskat och vi fick en stabil grund för vårt utvecklingsarbete. För mig har nätverksarbete och individers delaktighet varit en röd tråd genom alla år. Det är en viktig plattform för allt vi vill uppnå!
På vilket sätt har samarbetet med FoU i Väst gjort nytta i din verksamhet?
Ett exempel är när IFO-chefsnätverket i GR åkte på en studieresa till Oslo 2015. Vi ville undersöka hur vi kunde förbättra stödet till föräldrar vars barn är placerade i familjehem eller på institution. Det ledde till FoU-projektet Förälder på avstånd, där flera svenska kommuner deltog. Det unika var att både vuxenenheter som arbetar med beroendefrågor, och enheter som jobbar med familjehem och utredningar, var med. Det gjorde att vi kunde utveckla våra arbetssätt och synliggöra föräldrar vars barn bor i familjehem eller på institution.
Ett annat exempel är Mölndalsmodellen som vi utvecklade för drygt tio år sedan och som idag används i ungefär hälften av alla kommuner i landet. Det var turbulent inom den sociala barnavården i alla kommuner och socialsekreterarnas arbetssituation var jättetuff. Vi skapade därför en modell där tre team turas om att hantera akuta anmälningar under tvåveckors-perioder. Därefter kan personalen arbeta utredande med sina ärenden under fyra veckor. Vi inspirerades bland annat av polisens och räddningstjänstens arbetssätt.
I detta arbete fick vi stöd av Ulf Axberg från FoU i Väst, som hjälpte oss att sätta fingret på det som var viktigt. Det här utvecklingsarbetet har lett till att vi har färre placeringar, kortare utredningstider och en bättre arbetsmiljö.
När ni kör fast, stämmer det att du brukar säga: Nu ringer vi FoU i Väst?
Japp! Det kan vara när vi känner att vi inte är enade. Vi har starka enheter med erfaren personal som vet vad de vill, men vi måste vara överens om vad vi ska göra tillsammans. Det är så häftigt att ta med någon utifrån som följer oss, utvärderar och hjälper till att vrida och vända på frågan. Det gör att vi efter ett tag får en samsyn om var vi står och vart vi ska.
Det är värdefullt att ha med en forskare som kan bredda perspektivet genom att lyfta in relevant forskning. Eller peka på att forskning saknas – och då kan vi bidra till utveckling. Anna Melke från FoU i Väst har deltagit i flera av våra projekt och hjälpt oss på vår resa. Forskningsperspektivet är ovärderligt och vi lägger lite pengar i en pott varje år för att kunna fortsätta att arbeta på det här sättet.
Du har jobbat med FoU i Väst i flera decennier och sett styrkor och svagheter. Finns det något som behöver förbättras framöver?
FoU i Väst behöver vara fortsatt lyhörda inför kommunernas utmaningar. Vi behöver hålla dialogen levande i GR:s olika chefsnätverk. Samtidigt måste vi i kommunerna vara nära klienterna, lyssna på dem och ta tillvara deras erfarenheter. Vi har ofta fullt upp med vardagsarbetet men då kan FoU hjälpa oss att lyfta blicken, vara framåtlutade och driva utveckling så att vi blir ännu bättre.
Finns det en fråga eller ett projekt som du önskar att FoU i Väst tog sig an?
Jag skulle vilja att de följer utvecklingen i kommunerna i samband med den nya socialtjänstlagen Länk till annan webbplats. som bland annat innebär ett ökat fokus på förebyggande arbete. Hur gör vi detta tillsammans med skola, fritid och polis? Hur säkerställer vi att vi når de barn och familjer vi vill stödja?
Det räcker inte att bara starta familjecentraler och fritidsgårdar. Vi behöver förstå vilken nytta varje kompetens bidrar med i det här arbetet och hur vi kan få det förebyggande arbetet att löpa parallellt med vårt myndighetsuppdrag.
Hur tror du att förändringar i omvärlden kommer att påverka forskning och utveckling inom socialt arbete?
Vi måste arbeta mer med vetenskap och beprövad erfarenhet! Det är så härligt att inhämta kunskap och ta vara på det vi gör. Vi behöver jobba mycket mer med systematisk uppföljning – och hitta formerna för det. Hur utvärderar vi våra satsningar? Vad fungerade och vad behöver vi skruva på? Hur blev det i lilla Öckerö, hur blev det i stora Göteborg?
Utvärdering har tidigare varit en utmaning inom socialt arbete, men den är nödvändig för att kvalitetssäkra och förbättra vårt arbete.
När GR firar sitt 50-årsjubileum 2045, vad hoppas du att kommunerna och FoU i Väst har åstadkommit tillsammans då?
Då har vi provat oss fram kring hur det är att arbeta mer förebyggande och finnas där människor finns. Vi har också blivit bättre på att mäta och analysera vårt arbete – för att bättre kunna stötta de vi är till för. Jag önskar att vi har hittat nya sätt att samarbeta med andra aktörer och att det har skapat mer lugn, bättre tillgänglighet och ökat förtroendet för socialtjänsten.
Människor ska känna sig trygga med vårt arbete – ingen ska vara rädd för att socialtjänsten "tar barn", utan se oss som en närvarande resurs som ger människor stöd när de behöver det.
Visste du att?
- GR har utöver egen kompetens inom forskning och analys en rad upparbetade samarbeten med högskolor och universitet inom olika verksamhetsområden.
Uppdaterad