Rapport, Statistik

Nyckeltal personalhälsa 2024 i
Göteborgsregionens kommuner

GR sammanställer varje år nyckeltal inom personalområdet, på initiativ av HR-cheferna i Göteborgsregionens kommuner. Det handlar om nyckeltal som bedöms vara intressanta ur ett arbetsgivarperspektiv och som kan ha samband med arbetsmiljö, hälsa och ohälsa.

Ladda ner rapporter för 2024

Tertialrapporterna består av tabeller och diagram över de mest centrala nyckeltalen på sjukfrånvaro och personalavgångar. Helårsrapporten innehåller ytterligare nyckeltal och sammanfattningar av resultaten.

Helårsrapport 2024: Sjukfrånvaron bland kommunernas anställda minskade – och personalomsättningen minskade ännu mer

I helårsrapporten för 2024 Pdf, 753 kB. konstateras att sjukfrånvaron i Göteborgsregionens kommuner som helhet har minskat något jämfört med året före. För år 2024 utgör de anställdas sjukfrånvarotid 8,2 procent av ordinarie arbetstid, jämfört med 8,4 procent år 2023. Inom Göteborgsregionen varierar andelen mellan 7,2 och 9,3 procent i de 13 kommunerna. Sjukfrånvaron har minskat i de flesta kommunerna.

Sjukfrånvaron varierar mellan olika grupper av anställda. Kvinnornas sjukfrånvaro är fortsatt betydligt högre än männens. År 2024 gäller 9,0 mot 5,7 procent.

De anställda som har fyllt 50 år har generellt högre sjukfrånvaro än de yngre. År 2024 gäller 9,3 procent, vilket kan jämföras med 7,2 i gruppen som är yngre än 30 år.

Sjukfrånvaron varierar i olika yrkesgrupper. I de sju grupper som följs i Nyckeltal Personalhälsa är sjukfrånvaron särskilt hög bland stödassistenter, undersköterskor, barnskötare och förskollärare (10,9–12,7 procent). Bland stödassistenter har sjukfrånvaron också ökat påtagligt jämfört med 2023, från 12,1 till 12,7 procent.

Rapporten visar på färre personalavgångar än tidigare. I kommunerna som helhet var andelen som avslutade sin tjänst i kommunen 8,7 procent under 2024, att jämföra med 10,5 procent under 2023. Räknas pensionsavgångarna bort är andelen avgångar 7,0 procent, vilket kan jämföras med 9,0 procent år 2023. Nedgången gäller samtliga de sex yrkesgrupper som redovisas i rapporten. Bland förskollärare är nedgången särskilt markant.

Syftet med gemensamma nyckeltal inom Göteborgsregionen är att:

  • ge underlag för att stödja, påverka och styra arbetet med att främja en god hälsa bland Göteborgsregionens kommunanställda
  • utgöra en grund för regionalt och kommungemensamt agerande
  • utbyta idéer och skapa grund för nätverksbyggande.

Nyckeltal i rapporten

Rapportens nyckeltal har ett fokus på sjukfrånvaro, som har följts inom Göteborgsregionen under en lång tid och belyses från olika perspektiv. Sjukfrånvaron redovisas för olika personalgrupper samt utifrån kön och ålder. Sjukfrånvaron beskrivs även utifrån dess längd samt graden av upprepad sjukfrånvaro. Ett annat större avsnitt i rapporten innehåller nyckeltal på personalomsättning, och även dessa redovisas för olika personalgrupper. Därutöver innehåller rapporten nyckeltal som beskriver kommunernas personalprofil på olika sätt och även hur personalens arbetade tid fördelas mellan månadsanställdas ordinarie arbetstid och annan utförd tid.

Om kommunernas arbete för att öka personalhälsan

Att skapa en god arbetsmiljö handlar om att förebygga ohälsa och främja hälsa. För det krävs kunskap om vad som är effektiva metoder att arbeta med. Kunskap är alltid en förutsättning för att kunna göra rimliga bedömningar och fatta bra beslut.

Samtliga kommuner i Göteborgsregionen arbetar aktivt med hälsoinsatser, förebyggande åtgärder och rehabiliteringsrutiner för att bland annat minska sjukfrånvaron bland medarbetarna.

Förhoppning är att den här återkommande rapporten ska bidra till ett kunskapsbaserat och långsiktigt arbete för att minska sjukfrånvaron i GR-kommunerna.

Fler rapporter om Nyckeltal personalhälsa

GR har sammanställt årliga rapporter med nyckeltal inom det här området sedan 2003. Om du vill ha äldre rapporter är du välkommen att kontakta oss.

Kontakt

Åsa Nilsson

Analytiker och projektledare

031-335 51 98

Björn Wallermark

Utbildningsledare och projektledare

031-335 53 64

I korthet

Publiceringsår

2024 och 2025

Uppdaterad