Artikel

Så lyckas ni med ert digitala studiebesök

Som ett stöd vid inställd prao jobbar Göteborgsregionen, via praktikplatsen.se Öppnas i nytt fönster., tillsammans med företag för att samordna digitala studiebesök. Ett företag som bjudit in till två sådana besök och därmed fått möjlighet att visa upp sin verksamhet för över 200 nyfikna elever är Göteborg Energi.

"Vårt första digitala studiebesök blev så pass lyckat att vi valde att genomföra det igen"

I den här intervjun svarar Carolina Vidén, HR-administratör på Göteborg Energi, på tre frågor om att anordna digitala studiebesök och delar med sig av tips till andra företag som är intresserade av att göra detsamma.

Hur kommer det sig att ni valde att haka på konceptet med digitala studiebesök?

– Vi verkar i en viktig och spännande bransch, som vi hoppas att kommande generationer vill vara med och bidra till. I framtiden kommer det vara stor brist på ingenjörer och det utbildas för få personer sett till hur många som kommer att behövas. Därför vill vi vara med och inspirera ungdomar att redan idag börja fundera på om en framtid inom ett ingenjörsyrke hade kunnat vara något för dem. Ett sätt att göra det är genom att bjuda in högstadieelever till oss på studiebesök. Pandemin får inte bromsa oss i det arbetet och vi såg det som en möjlighet att nå ut till ett stort antal personer samtidigt. Vårt första digitala studiebesök blev så pass lyckat att vi valde att genomföra det igen.

Vilka fördelar finns det med digitala studiebesöken jämfört med besök på plats?

– På Göteborg Energi har vi länge varit duktiga på att välkomna skolklasser till oss på studiebesök och det är såklart tråkigt att inte kunna träffa eleverna ”på riktigt”. Fördelen med det digitala upplägget är att vi kan välkomna många fler elever och att skolor runt om i hela landet får möjlighet att delta. Vi får på ett snabbt och förhållandevis enkelt sätt möjlighet att synas ut mot skolklasser och prata om frågor som vi tycker är viktiga.

Berätta om hur ni tänkte kring upplägget av studiebesöken!

– Under de digitala besöken har vi bland annat pratat mycket om hållbarhetsarbete och om hur vi kan bidra till att göra Göteborg till en mer hållbar stad. Vi har även berättat om vilka som jobbar hos oss på Göteborg Energi samt hur vägen till ett arbete här kan se ut.

Carolinas 5 bästa tips till företag som vill anordna digitalt studiebesök

  1. Lägg innehållet på en lagom nivå och anpassa det efter den som tittar. Det är stor skillnad på att föreläsa för högstadieelever jämfört med högskole- och universitetsstudenter. Ämnet och frågorna man pratar om måste intressera den som lyssnar.
  2. Låt olika personer, som brinner för sitt arbete, vara med och prata om olika ämnen.
  3. Ta hjälp av interaktiva verktyg som Menti och Kahoot.
  4. Visa filmer löpande under presentationen för ett lättsammare innehåll.
  5. Se till att internetuppkopplingen är bra! Det är otroligt frustrerande när skärmen fastnar eller man inte hörs…

Mer om Göteborgsregionens (GR) arbete med prao

Praktikplatsen.se stöttar både skolor och arbetsgivare och matchar vanligtvis omkring 12 000 praktikplatser årligen. Spana även in Göteborgsregionens praowebb där GR har samlat information, tips, råd, material och övningar som ska underlätta inför, under och efter prao.

Genom studiebesök och prao ökar elevernas förutsättningar att göra ett välgrundat studie- och yrkesval, samtidigt som företagen bidrar till att sprida kunskap om arbetslivet. Som så mycket annat har pandemin begränsat möjligheten för grundskoleelever att besöka arbetsplatser. Som ett stöd vid inställd prao jobbar därför GR, via praktikplatsen.se, tillsammans med företag för att samordna digitala studiebesök för elever i årskurs 8 och 9.

Vill ni också visa upp er arbetsplats genom ett digitalt studiebesök?

Kontakta oss gärna!

Kontakt

Uppdaterad