Artikel

2002: Elever kan välja gymnasium i hela regionen

Göteborgsregionens antagningsnämnd har i över två decennier utvecklat det regionala samarbetet inom utbildning. Den gemensamma gymnasieantagningen är ett tydligt exempel på hur samverkan kan skapa större valfrihet och bättre matchning för eleverna.

Här berättar Renée Bengtsson (S), ordförande i GR:s antagningsnämnd om hur arbetet har utvecklats under åren.

Renée Bengtsson står fram en vägg med tavlor, hon har blont hår, svart t-shirt och en rutig kofta.

Renée Bengtsson ser ett växande behov av internationellt samarbete. Europa stärker sin ställning, och det blir allt viktigare att dela och ta del av kunskap över gränserna.

GR fyller 30 år! Det firar vi med en serie artiklar om viktiga händelser genom åren. Läs samtliga texter på: goteborgsregionen.se/30

Antagningsnämnden

Antagningsnämnden hanterar frågor om livslångt lärande, beslutar om fokusområden för Utbildningsavdelningen och ansvarar för gymnasieantagning för medlemskommunerna.

Nämnden arbetar med pedagogisk utveckling och det öppna utbildningslandskapet för cirka 240 000 elever, 20 000 pedagoger och 1 500 skolledare inom alla skolformer.

Den har 16 ledamöter, utsedda av förbundsfullmäktige, och sammanträder åtta gånger per år. Mandatperioden följer riksdags- och kommunalval.

Renée Bengtsson (S)

ordförande i antagningsnämnden på GR samt förste vice ordförande och ordförande i utbildningsnämnden i Lerum.

Porträttbild av Renée Bengtsson som står på ett torgmöte, med en mikrofon i handen.

Hur länge har du suttit i Antagningsnämnden och hur har verksamheten förändrats sedan du började?

Jag har varit ledamot i nämnden sedan 2019 och ordförande sedan 2023. Under den tiden har GR:s avdelning Utbildning fortsatt att utvecklas och bredda sitt verksamhetsområde. Grunden för vår verksamhet är nätverken, där kommunerna samarbetar och utbyter erfarenheter.

Vi har utvecklat tjänster som samordning av inköp av läromedel för regionens skolor och erbjuder ett gemensamt utbud för vuxenutbildning. Vi ansvarar för gymnasieantagningen och samordnar utbildningar för både fristående och kommunala gymnasieskolor. Praktikplatsen.se har förenklat hanteringen av praktikplatser och vi driver även projekt och verksamheter inom skolutveckling och kompetensförsörjning.

Under min tid har vi lagt mycket kraft på att bygga upp en stark samverkan kring gymnasieutbildningen och vuxenutbildningen. En annan viktig milstolpe är arbetet med Göteborgsregionens kompetensråd, där företrädare för näringslivet, offentliga aktörer och utbildningsanordnare samarbetar kring kompetensförsörjningen. Det har verkligen varit en utvecklingsresa.

Kan du ge exempel på hur samarbetet har gjort nytta för Göteborgsregionens invånare?

Samarbetet har gjort det möjligt att erbjuda ett brett utbud av utbildningar på olika nivåer, vilket är avgörande för regionens tillväxt och utveckling. Eftersom antagningsnämnden har myndighetsansvaret för gymnasieantagningen och samtidigt arbetar med planering och dimensionering av gymnasieutbudet kan vi också analysera sökmönster och föra bra diskussioner om hur utbudet ska anpassas för att möta elevernas och arbetsmarknadens behov.

Vi driver också initiativ som Gymnasiedagarna och Future Skills, där elever får möta branscher och få en bättre förståelse för sina framtida yrkesval. För vissa strategiskt viktiga gymnasieutbildningar finns regionala garantier för att säkra kompetens inom områden som näringslivet behöver.

GR är dessutom en plattform för innovation. Här kan kommunerna samarbeta och testa nya lösningar, till exempel genom vår innovationsarena för AI. Samarbetet med andra organisationer, som Västra Götalandsregionen, Skolverket och Sveriges kommuner och regioner, har också utvecklats under åren.

När GR firar sitt 50-årsjubileum 2045, hur hoppas du att samarbetet har utvecklats då?

Vi har väldigt goda samverkansstrukturer idag, de har utvecklats på ett positivt sätt med branschråd och kompetensråd. De kan utvecklas och förfinas ytterligare så träffsäkerheten för våra utbildningar blir ännu bättre. Med tanke på den demografiska utvecklingen tror jag att samarbetet kring äldrefrågor kommer att bli allt viktigare.

Vi behöver också vara beredda på att möta förändringar i konjunkturen och kunna anpassa utbildningsutbudet efter ekonomiska svängningar. En robust och flexibel utbildningsstruktur är avgörande, särskilt när yrkesväxling blir allt vanligare.

Jag ser även ett växande behov av internationellt samarbete. Europa stärker sin ställning, och det blir allt viktigare att dela och ta del av kunskap över gränserna. Vi har mycket att lära av andra länder – vi gör inte allting bäst i Sverige.

Visste du att?

  • Varje år söker drygt 11 500 elever till någon av de 24 kommunala och 45 fristående gymnasieskolor som finns i Göteborgsregionen.
  • Mässan Gymnasiedagarna och Future Skills Länk till annan webbplats. varje år har drygt 30 000 besökare. Här kan ungdomar och deras vårdnadshavare träffa gymnasieskolor samt representanter från regionens företag, organisationer och offentlig sektor och på så sätt få kunskap om vilka utbildningar som leder till jobb.
  • GR bildade ISGR Länk till annan webbplats. (Göteborgsregionens Internationella skola)1997, i samverkan med de 13 medlemskommuner och regionens näringsliv. Anledningen var att det fanns ett stort behov av en internationell skola.

I fokus

I år fyller GR 30!

Läs hela vår artikelserie som lyfter viktiga händelser från åren som gått.

Uppdaterad